למרות יכולתם של קשישים רבים לנהל אורח חיים עצמאי, זיהו אנשי המקצוע תחום שבו הם בכל זאת זקוקים לתמיכה ולסיוע, והוא הביטחון האישי.
אילו קשיים יכולים לעלות אצל מבוגרים עצמאיים
גם התמודדות שגרתית עם חיי היומיום עלולה פתאום להפוך לבעיה. פעולות שבעבר היו פשוטות, כמו החלפת נורה, תיקונים קלים בבית או תליית תמונה, הופכות למורכבות וקשות בגיל מתקדם.
קשישים רבים שחיים בגפם חוששים שבעת מצוקה בריאותית פתאומית, לא יוכלו לבצע פעולות פשוטות כמו הכנת כוס תה, קניית מצרכים בסיסיים או רכישת תרופה בבית המרקחת. בזמנים שכאלה, הם עלולים למצוא את עצמם לבד ללא נפש חיה שתסייע להם. החשש הגרוע מכול הוא שתתרחש פריצה לבית ואיש לא ישמע את קריאתם לעזרה.
תחושת הבדידות בה חשים קשישים רבים נובעת מחוסר שייכות חברתית וחוסר אינטראקציה אישית חמה. לפעמים בעיה זו היא סמויה וקשישים אינם מרבים לדבר עליה מתוך מבוכה, אך למען האמת הם משתוקקים שמישהו ישוחח איתם, יאזין להם יארח להם לחברה וישאל אותם אם הם זקוקים לעזרה.
פתרון לבדידות אצל מבוגרים עצמאיים
אחד הפתרונות לבעיות אלה, הוא המשך המגורים בבית במסגרת קהילה תומכת. לדוגמה, אגודות וולונטריות ש”מאמצות” קשישים בסביבתם, מבקרות אותם לעתים קרובות, ויחד עם שירותי הרווחה המקומיים מהוות משענת תומכת לקשישים שזקוקים לכך. דוגמה אחרת היא הכשרת מעונות סטודנטים בתוך בית אבות סיעודי ברעננה.
המודעות לקשיי הקשישים שגרים לבד באה לביטוי גם בכנס השנתי של הארגונים היהודיים בארה”ב המטפלים בנושא הזקנה (אורגן ע”י הארגון היהודי AJAS). בכנס זה הועלו רעיונות יצירתיים שונים לסיוע לקשישים, החל מהרחבת הקהילות שתומכות בקשישים שמעדיפים להישאר בביתם, ועד לבניית כפרי מגורים ייעודיים לאוכלוסיה זו.
הרעיון של בניית כפרי מגורים לאוכלוסיית הקשישים היהודיים בארה”ב צוברת תאוצה. סקר בנושא חשף ש-75% מהנשאלים מעוניינים להתגורר בקהילות משותפות, עם העדפה לקהילה אקטיבית; ו-86% מעוניינים להיות בעלי הנכס ולהתגורר בקהילה מוגנת. בעקבות זאת מתארגנים הארגונים היהודיים לבניית מקבצי דיור מתאימים לקשישים.
פתרון אחר שבו בוחרים קשישים עצמאיים רבים, הוא
מגורים בדיור מוגן. קשישים שמחליטים להתגורר בבית דיור מוגן עושים זאת מתוך ידיעה שמסגרת זו פותרת למעשה את מרבית המצוקות איתן מתמודדים בני הגיל השלישי. בית גיל פז בכפר סבא מציע למבוגרים עצמאיים בית חם ונעים, בית שבו הדיירים מרגישים נינוחים ובטוחים, כשסביבם שכנים בני גילם שיכולים לארח להם לחברה, ולסלק את תחושת הבדידות.
כאשר התבקשו קשישים שעברו למסגרת דיור מוגן לדרג את הסיבות העיקריות להחלטתם, הם ציינו:
- החזקת הבית נוחה יותר בכל מה שקשור למטלות היומיומיות
- פחד מפני התנכלויות של אנשים רעים ורצון לחזק את הביטחון האישי
- טיפול רפואי זמין בכל שעות היממה
- מגורים בחברת בני גילם, פעילות חברתית, תנאים נוחים לפעילות גופנית ולפעילויות העשרה
- חשש מבדידות ורצון לגור בבית דיור מוגן שממוקם בקרבת בני המשפחה.