המאמר הינו לידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ מקצועי רפואי
לירידה בשמיעה יש השלכות רבות אשר משפיעות על איכות החיים והבריאות בצורה ישירה. בין ההשלכות ניתן למנות בעיות כמו קשיים בתקשורת, ירידה קוגניטיבית, חרדה, דיכאון, בידוד חברתי, סיכון (אי יכולת לשמוע התראות קוליות, הזעקות, צופרים, קריאות, ועוד), הפחתה ביכולות חברתיות, בעבודה, ואף אי יכולת ליהנות ממגוון דברים בחיים כגון תחביבים. כל אלה מובילים לירידה באיכות החיים כך שממש לא כדאי להתעלם מהתדרדרות בשמיעה. עזרי שמיעה נועדו לסייע ואף לבטל בעיות שמיעה ובכך לאפשר ניהול חיים תקין, בטוח ומהנה.
עזרי שמיעה גם מונעים הידרדרות קוגניטיבית כפי שהמחקר מעיד ועל כך בהמשך.
מתי כדאי להוסיף עזרי שמיעה
ירידה בשמיעה יכולה להופיע מסיבות שונות, חשיפה לרעש קבוע (כגון עבודה במפעלי ייצור), חשיפה לרעשים בעוצמה גבוהה, זיהום במערכת השמיעה, בעיות בריאותיות שונות וכן הזדקנות.
ירידה בשמיעה יכולה להיות בדרגות שונות מירידה קלה ועד כבדה, וכן לפגוע באוזן אחת או בשתיהן. לרוב, אנשים לא חפצים להרכיב עזרי שמיעה, וזאת מתוך הנחה והסתמכות על העבר כאשר עזרי השמיעה היו גדולים ובולטים, מה שיצר מבוכה אצל אנשים שהרכיבו אותם. כיום עזרי שמיעה השתפרו משמעותית מבחינת איכות המכשיר ושיפור השמיעה, וגם מבחינת המראה ישנם מכשירים שכמעט ולא נראים לעין, כך שאין סיבה לדחות את השימוש בהם. להיפך, עזרי שמיעה הם חיוניים לניהול חיים תקינים.
עכשיו נשאלת השאלה – מתי כדאי להתחיל להרכיב עזרי שמיעה? אם אתם חשים בירידה בשמיעה, מתקשים להבין שיח, מבקשים מאנשים לחזור על מה שהם אומרים באופן תדיר, אתם מרגישים צורך להגביר את עוצמת הרדיו והטלוויזיה בצורה מוגזמת כדי לשמוע (עד כדי כך שהסובבים אתכם מעירים לכם על כך), לא שומעים כשמדברים אליכם בקול נמוך וכדומה – זה הזמן לבקש תור לבדיקת שמיעה.
אנשים רבים מתכחשים לירידה בשמיעה אצלם, אבל חשוב מאוד להיות ערים לתופעות ולא לחכות. בדיקת שמיעה מקצועית תבחן את איכות השמיעה שלכם ותמליץ, במידת הצורך, על עזרי שמיעה מתאימים. ככל שתאמצו את עזרי השמיעה מוקדם יותר, כך הסיכוי לשיפור והפחתת ההשלכות השליליות של ירידה בשמיעה על איכות חייכם.
מה אומר המחקר על הקשר בין עזרי שמיעה ותפקוד קוגניטיבי
מחקר של אוניברסיטת קולומביה שהתפרסם באפריל 2016 ביצע השוואה של יכולות קוגניטיביות בקבוצה של 100 מבוגרים בין הגילים 80 עד 99, אשר סובלים מירידה בשמיעה.
למחקר היו 2 ממצאים עיקריים:
- הירידה בשמיעה אצל המבוגרים שהשתמשו בעזרי שמיעה הייתה חריפה יותר לעומת המבוגרים שלא עשו בהם שימוש
- המבוגרים שהשתמשו בעזרי שמיעה, הציגו יכולות קוגניטיביות גבוהות בהרבה מהמבוגרים שלא השתמשו כלל בעזרי שמיעה
כלומר – למרות שהמבוגרים שלא השתמשו בעזרי שמיעה סבלו מירידה קלה יותר בשמיעה (לכן כנראה העריכו כי אינם צריכים להשתמש בעזרי שמיעה), היכולות הקוגניטיביות שלהם היו נמוכות בהרבה.
המסקנה הברורה מהמחקר היא כי גם ירידה בשמיעה שנתפסת כקלה על ידי המבוגרים, היא בעלת השלכות שליליות על היכולות קוגניטיביות. ניתן גם להסיק כי שימוש בעזרי שמיעה, מאחר והוא מאפשר ניהול חיים תקין, מונע בידוד חברתי, חוסר הבנת הנאמר ועוד, למעשה מונע התדרדרות קוגניטיבית אצל מבוגרים.
לכן, על פי המחקר, ההמלצה היא להתחיל להשתמש בעזרי שמיעה מוקדם, מיד עם הופעת ירידה בשמיעה, גם אם היא נתפסת כקלה. עזרי שמיעה הם פתרון קל, פשוט ואפקטיבי ליהנות מהחיים ללא הפרעות. חשוב גם להדגיש שניתן לממש את הזכאות לסיוע במימון מכשירי שמיעה בקופות החולים. גובה הסיוע הוא בהתאם למסלול שלכם בקופת החולים ואת זאת יש לברר מולם.
קיימים עזרי שמיעה רבים, בגדלים שונים, עם טכנולוגיה מתקדמת יותר או פחות ותוכלו לבחור במכשיר המתאים הן לצרכים שלכם (בהתאם להמלצה שתקבלו לאחר בדיקת שמיעה) והן לתקציב שלכם. עזרי שמיעה אינם מותרות, הם ממש הכרח, כמו תרופות ועזרים חיוניים אחרים.