המודעות כיום לנושאי הבריאות השונים (מחלות, מצבים, ניתוחים, תרופות ועוד) היא גבוהה במיוחד, מה גם שניתן למצוא מידע רב באינטרנט (אבל חובה לוודא את המידע הזה עם גורם מוסמך כמובן). לכן, וודאי ידוע לכם כי חלק ניכר מהבריאות שלנו, תלוי במה שאנו מכניסים לגופינו, ואנו מדברים על המזון שאנו צורכים כמובן. לקראת החורף ובמיוחד אצל מבוגרים, כדאי אף יותר לשים לב למה אוכלים, כי מה שתבחרו לאכול לקראת החורף ובמהלכו, יוכל אפילו למנוע מכם מצבי חולי שונים.
איך יודעים אילו מזונות בריאים לנו
לפני הכל יש את ההרגשה האישית שלנו - מזונות רבים משפיעים על ההרגשה בגוף באופן די מיידי או בטווח של כמה שעות - הרגשת עומס, צרבת, עייפות וכדומה, יורגשו די מהר לאחר הארוחה במידה ואכלתם מזונות הגורמים לכל אלו.
מזונות אחרים יגרמו לתופעות שונות בטווח הארוך יותר ואף להתפתחות מחלות.
כדי לדעת מה יעשה לנו טוב ומה פחות, ישנן כמה אפשרויות, אבל בשורה התחתונה ההמלצה האחראית ביותר היא פניה לאיש מקצוע. לא חסרה ספרות מקצועית שנכתבה על ידי דיאטנים, רופאים ואנשי מקצוע בתחום, בה תוכלו למצוא מידע רב על סוגי המזונות וכיצד הם משפיעים על הגוף. בנוסף לספרות המקצועית יש כמובן את רשת האינטרנט בה קיים מידע אינסופי בכל הקשור לתזונה. כמובן שאם אתם מעוניינים לבצע שינויים מרחיקי לכת בתזונה שלכם, מומלץ כי תתייעצו עם איש מקצוע, החל מרופא המשפחה שלכם המכיר אתכם ואת הנתונים שלכם היטב.
לקראת החורף, כדאי לשקול ברצינות הוספה של מזונות מסויימים הידועים בסגולות שלהם בחיזוק בגוף, ובמיוחד כאשר מדובר במבוגרים אשר גופם חלש יותר בדרך כלל.
הוספת מזונות בריאים לתפריט לקראת החורף
תוכלו להתחיל בחיזוק הגוף עוד לפני בוא החורף כיוון שזהו תהליך ממושך. הנה כמה דוגמאות למזונות שניתן להוסיף לתפריט שלכם כדי להתחזק:
- פירות הדר: תפוז, קלמנטינה, פומלה ושאר פירות ההדר הינם פירות הגדלים ומופצים בחורף, מה שגם הופך את הזמינות שלהם לגבוהה במיוחד. הם מלאים בויטמין C הידוע כמסייע בכל הקשור למחלות החורף השונות. ויטמין ה-C אשר קיים בפירות אילו גם מסייע לספיגת ברזל המגיע באופן טבעי ממזונות צמחיים, מה שעוזר לחיזוק הגוף ולמנוע אנמיה.
- דג סלמון: דג זה מכיל ויטמין D ואומגה 3. הויטמין עוזר במניעת שפעת, ואילו אומגה 3 היא אנטי דלקתית ובכך יכולה לעצור התפתחות דלקות שונות בגוף כגון דלקת גרון.
- ירקות: ישנם מספר ירקות מסויימים שהוספה שלהם גם תעשיר את האוכל שלכם מבחינת טעמים וגם תחזק אתכם: ירקות כתומים כגון גזר ובטטה המכילים בטא-קרוטן ממריצים את פעילות תאי הדם הלבנים ומסייעים בהגלדה של פצעים חיצוניים ופנימיים. השום והבצל ידועים כאנטיביוטיקה טבעית המכילים נוגדי חמצון והם נלחמים במזהמים ומונעים באופן כללי הידבקות במחלות חורף.
- מרק עוף: עוד מאכל שידוע ביכולות מניעת המחלות שלו במיוחד אלו הקשורות בהתקררות ובהצטננות. את המרק מומלץ להכין מרכיבים טבעיים בלבד ולהמנע מהוספת אבקות מרק תעשייתיות. תוכלו להשתמש בתבלינים שונים על מנת להוסיף לו טעם כרצונכם.
מה עוד אפשר לעשות כדי להתכונן לחורף
למרות שהחורף בישראל איננו קשה במיוחד, עדיין הוא מורגש, אפילו אם זה לתקופה קצרה. מעבר למזון שיסייע לנו ברמת הגוף, יש עוד כמה דברים שאפשר לעשות כדי להיות מוכנים טוב יותר:
- הכנת הבית לחורף: אמנם אנחנו אוהבים שהבית מחומם, אבל צריך לדאוג שלא יהיה מחומם מדי וגם שיהיה איוורור מספק.
- ביגוד חורפי: מעבר לביגוד החורפי הארוך, הצטיידו בכפפות, צעיף וכובע צמר על מנת לשמור על כל האיברים מחוממים היטב כאשר אתם בחוץ. שימו לב גם שהנעליים שלכם מתאימות להליכה על מדרכה רטובה כדי שחלילה לא תחליקו.
- שינויי טמפרטורה: ידוע שלא מומלץ לעבור מחום לקור ולהיפך באופן חד. לכן, כאשר אתם נכנסים למקום מחומם, הסירו את הבגדים והאביזרים השונים לאט ולא במהירות. כך הגוף יתרגל לטמפרטורה החדשה באופן הדרגתי.