כאשר מדברים על משחק, חושבים לרוב על ילדים ותקופת הילדות, בה משחקים היוו חלק חשוב של ההתפתחות שלנו. בהמשך החיים, לרוב לא נותר מקום רב למשחקים מסיבות רבות כגון שהדבר נחשב ילדותי, בגלל שעסוקים בדברים אחרים כמו עבודה, משפחה וכדומה.
ואז מגיעים לגיל בו פתאום יש לנו שוב זמן בשפע. האם זה הזמן להתחיל לשחק שוב ולמה זה חשוב?
יתרונות קוגניטיביים של משחקים בגיל מבוגר
משחק מערב אזורים שונים ורבים במוח והפעלתם בדרך כיפית כמו משחקים, משפרת את הזיכרון, את יכולות החשיבה הלוגית ואת הריכוז. איכות פעילות המוח לרוב יורדת עם הזמן אבל כאשר דואגים להפעיל אותו באמצעים שונים וביניהם משחקים (בדיוק כמו שספורט משפר את היכולות הפיזיות), ניתן לשפר את היכולות ואיכות הפעילות של המוח, בכל גיל וכמובן גם בגיל מבוגר.
כל סוג משחק מפעיל את המוח בדרך אחרת על אזוריו השונים, ולכן יהיה גם מומלץ לשחק משחקים מגוונים ככל הניתן. בעזרת משחקים, תוכלו להאט במידה את תהליך ניוון המוח ולשמור עליו חד ופעיל לשנים רבות ככל האפשר. ללא הפעלת המוח בדרך של משחקים ופעילויות אחרות המפעילות ומאתגרות אותו, תהליך ההזדקנות אף יכול להיות מואץ. משחק גם מאתגר את המוח ומדרבן את הדמיון ומסייע ביכולת פתרון בעיות.
יתרונות בריאותיים של משחקים בגיל מבוגר
קודם כל, משחק אמור להיות מהנה ולכך השלכות בריאותיות רבות:
- הפחתת מתחים נפשיים: משחק ספורטיבי לדוגמה יכול לשחרר אנדורפינים בגוף, חומר שגורם לנו להרגיש טוב יותר, ואפילו להפחית כאבים. כמו כן משחקים ספורטיביים משפרים את היכולות הפיזיות, גם בגיל מבוגר.
- משחק מגביר את האנרגיות החיוביות שלכם, מה שיכול לשפר את היכולת של הגוף להתמודד עם מחלות פיזיות.
- משחקים מסייעים למניעה והאטה של התפתחות מחלות ומצבים כגון אלצהיימר, דמנציה, דיכאון ועוד.
יתרונות חברתיים של משחקים בגיל מבוגר
אמנם קיימים משחקים אותם ניתן לשחק לבד, כגון משחקי מחשב, פתירת תשבצים, הרכבת פאזלים וכדומה, שהם בהחלט מומלצים כי לא תמיד מתאפשר להיפגש עם אנשים אחרים.
אך ישנים משחקים בהם חייבים להיות מעורבים אנשים נוספים כגון במשחקי קלפים, דומינו, משחקים ספורטיביים וכדומה. למשחקים חברתיים יש יתרונות כמו פיתוח קשרים חברתיים, הפגת הבדידות, התמודדות עם מצבים חברתיים מורכבים, קיום שיחות מעניינות תוך כדי המשחק, ועוד. מציאת פרטנרים למשחק היא דבר קל יחסית מאחר והבסיס המשותף כבר קיים. משם תוכלו לפתח קשרים חברתיים יותר עמוקים עם חלקם ולהגדיל את המעגלים החברתיים שלכם.
משחק הוא דרך נהדרת, קלה ומהנה להפיג את הבדידות וליהנות בחברת אנשים אחרים, דבר שהוא חיוני מאוד בגיל מבוגר.
אלו משחקים אפשר וכדאי לשחק בגיל מבוגר
אין גבול לאפשרויות המשחק שאפשר וכדאי לשחק בגיל מבוגר. כאמור משחקים שונים מערבים אזורים שונים במוח, ומשחקים המערבים פעילות גופנית כמובן גם משפיעים לטובה על היכולות הפיזיות כפי הזכרנו קודם.
לכן כדאי יהיה לבחור במספר משחקים בהתאם ליכולות שלכם, כאלה שאתם נהנים מהם ואפשר גם לנסות דברים חדשים. להלן כמה דוגמאות:
- משחקי מחשב: ניתן להתקין במחשב נייח, נייד או טאבלט. בין משחקי המחשב שיכולים להתאים אפשר למצוא משחקי קלפים, סודוקו, שחמט, משחקי מילים, פאזלים, מאז'ונג ועוד. חלק מהמשחקים מאפשרים גם לשחק נגד אנשים אחרים אונליין ואף לשוחח עמם בזמן המשחק, הכל במסגרת נוחות ביתכם.
- משחקים בקבוצה, משפחה או חוג כמו משחקי קלפים (ובמיוחד ברידג') או משחקי לוח, שהם דרך נהדרת לשחק יחד עם אנשים נוספים ולזכות לאינטראקציה בין אישית.
- משחקים בתנועה תורמים מימד גופני נוסף למשחק, באולינג, טניס, בדמינטון, כדורגל, כדורסל, מטקות, ועוד, הכל בהתאם ליכולות הגופניות שלכם כמובן.
אלו מהווים רק חלק מהמשחקים הרבים הקיימים, ולמעשה ניתן להפוך כמעט כל דבר למשחק. אפילו דברים שלכאורה אינם נחשבים למשחק יכולים להפוך לכזה עם קצת דמיון. אחת הדרכים להפוך כל דבר למשחק הוא לקבוע אתגרים. דרך זו מוכרת בספורט למשל, כאשר מגדילים באופן הדרגתי את רמת האתגר כדי להשתפר. עצם קיום האתגרים, כמובן כאלה שניתנים להשגה, מאפשר הגעה למטרה, הנאה מההישג וקביעת המטרה הבאה להשגה. דוגמא להפיכה למשחק: יציאה לקניות. דבר של חולין, ושלרוב לא נחשב כמשחק. מה אם למשל תקבעו שבמקום ללכת בדרך הקצרה ביותר לחנות, אתם קובעים כל פעם מסלול מעט ארוך יותר, וכמובן עוקבים כל פעם אחר השיפור במרחק וההישגים החדשים. בדרך ניתן להוסיף מימדים נוספים כמו לשוחח עם אדם אחד לפחות בדרך, להיכנס לספריה להשאיל ספר או לעשות דבר נוסף שאתם בדרך כלל לא עושים. העיקרון הוא בהוספת אתגרים קטנים נוספים בכל פעם כאשר אתם תיהנו כל פעם מחדש מההישגים החדשים. חשוב גם שהאתגרים יהיו מהנים אחרת אתם תזנחו את העניין מהר. חשבו על הדברים שאתם חייבים לעשות שהם לא משחק לכאורה ואיך תוכלו להפוך אותם למשחק ואף להתחיל ליהנות מהם.