לבטח שמעתם לא פעם כמה חשובה שתיית מים מספקת בגיל מבוגר אך הסיבות לכך לא תמיד מובנות. מים מהווים את מירב משקל הגוף ומעורבים בהרבה תהליכים חשובים כגון סילוק פסולת מהגוף, שמירת על טמפרטורת הגוף וסיוע בתפקוד מוחי תקין. בואו נראה כיצד מים משפיעים על גופכם ולמה חשובה שתיית מים בגיל מבוגר.
כיצד מים משפיעים על הגוף
מים משפיעים על תהליכים רבים בגוף האדם ובגיל מבוגר עם הזדקנות הרקמות, לעיתים תחושת הצמא הופכת לפחות ופחות מורגשת, דבר שיכול בקלות ובמהירות להוביל למצב של התייבשות שזה כבר מצב שיכול לסכן חיים. אם בהרבה מקרים לא מגיעים למצב של התייבשות חמור, לעיתים קרובות, בגיל מבוגר, נמצאים במצב של מחסור מים עקב חוסר בשתיית מים. הדבר יכול להשפיע על התפקוד ועל מערכות רבות:
- תפקוד מוחי: מחקרים מעידים כי מים אחראים על שמירה על מוח בריא. אפילו התייבשות קלה יכולה להשפיע לרעה ולגרום לשינוי מצב רוח, זיכרון, חשיבה ועוד.
- עיכול: מים מסייעים למערכת העיכול לכל אורך התהליך ומאפשרים שחרור מינרלים תזונה לגוף. זה מתחיל עם הרוק בפה, ממשיך עם הדם ומערכת הלימפה. מים מסייעים באספקת החומרים הטובים לגוף וסילוק החומרים הרעים מהגוף. מחסור בשתיית מים גם יכול להוביל למצב של עצירות, ולהיפך, שתייה מרובה יכולה לשחרר את הגוף ממצב של עצירות.
- לחץ דם: המים אחראים לשמירה על איזון נוזלים בגוף, מחסור בשתייה והתייבשות יגרמו לירידה בלחץ הדם שיכולה להתלוות לתחושת חולשה, ראיה מטושטשת, עד סכנת נפילה ואיבוד הכרה. משטר מים נכון ימנע זאת ויאפשר איזון נוזלים נכון בגוף ואיזון לחץ הדם.
- טמפרטורה: נוזלים בגוף משחקים תפקיד חשוב ביותר באיזון טמפרטורת הגוף. עם חשיפה לחום (מזג אוויר למשל) או בזמן התעמלות, הגוף משחרר נוזלים, זיעה, שעוזרת להפחתת חום הגוף. כמובן שכאשר מזיעים, נוצר מחסור חדש בנוזלים שחשוב לחפות עליו במהרה על ידי שתיית מים. בגיל מבוגר, מאחר ומערכות הגוף מזדקנות, היכולת של הגוף לאזן את הטמפרטורה שלו פוחתת. יחד עם שימוש בתרופות מסוימות, מצבים רפואיים שונים, חום הגוף יכול לעלות לרמות גבוהות ומסוכנות. על מנת להימנע ממצבים כאלה, חשוב לשתות הרבה מים.
- מחלות: מחסור בנוזלים בגוף עקב שתיית מים לקויה יכולה לגרום להופעת מחלות שונות, כגון זיהום בדרכי השתן ועוד. שתיית מים מספקת תמנע את הופעת המחלות ותשמור על מערכת חיסונית במיטבה.
- עור: העור הוא האיבר הגדול ביותר של גוף האדם. העור, כדי לשמור על מצבו, על האלסטיות שלו ועל בריאותו, חייב מים, שתית מים. עם העליה בגיל, העור ממילא נעשה דק יותר, פחות אלסטי, לכן חשוב לשמור עליו עם שתיית מים מספקת. המים גם חשובים לריפוי פצעים.
כמה כוסות מים מומלץ לשתות ביום בגיל מבוגר
השאלה קשה למענה החלטי מאחר וכמות הכוסות תלוי בפרמטרים רבים, כגון טמפרטורה חיצונית, פעילות, מצב רפואי, משקל וגודל ועוד.
קיימת הסכמה שישנו צורך בשתיית לפחות 8 כוסות מים ביום במצב רגיל. כלומר זהו המינימום ההכרחי. מאחר ובגיל מבוגר לא תמיד מרגישים את הצימאון בזמן, עדיף לשתות אפילו מעבר ל-8 הכוסות המומלצות – עדיף לשתות מעט יותר מאשר ההפך.
מומלץ לשתות לאורך כל היום, לפני ואחרי פעילות ספורטיבית, חשיפה לחום ועוד.
מומלץ גם להתחיל את היום בשתיית כוס מים, דבר שיעזור למערכות הגוף להיכנס לפעילות, לשתות כוס מים לפני הארוחה כדי לסייע בעיכול.
קל לשכוח לשתות מים, לכן שווה לכם לאמץ כמה טיפים שיעזרו לכם לשמור על רמת נוזלים תקינה בגוף שלכם:
- בבית, וודאו שקיים קנקן מים נגיש ומלא בכל עת.
- אם אתם יוצאים, קחו אתכם בקבוק מים.
- שתו נוזלים אחרים גם, אך יש לשים לב לכמות הסוכר במשקאות שאינם מים כגון: מיץ טבעי, קפה, תה, מים נתזים, מרק ועוד. גם קרחונים, אבטיחים, סלרי, תות שדה ומזונות עתירי מים אחרים הם דרך להוסיף נוזלים לגוף.
- אם אתם לא אוהבים את טעם המים, הוסיפו פרוסת לימון, תפוז או מלפפון לתוך הקנקן.
- אם יש לכם טלפון נייד חכם, קיימות אפליקציות רבות שתוכלו להתקין על הטלפון לקבלת תזכורות לשתיית מים לאורך היום.