בגיל מבוגר הגוף נחלש, מערכת השרירים נחלשת, העצמות והמפרקים מתיישנים ולעיתים קיימות מחלות המשפיעות על הכושר הגופני והיציבות של האדם.
על מנת לסייע בהליכה בגיל מבוגר ולהבטיח בטיחות מקסימלית ולמנוע נפילות, קיימים עזרים רבים וביהם ההליכון. ההליכון בנוי כמסגרת ממתכת קלת משקל בעלת 4 נקודות מגע ברצפה וידיות אחיזה לידיים. השימוש בהליכון מאפשר יציבות רבה בהליכה ועמידה, הפחתת משקל על הגפיים התחתונות (הידיים נושאות חלק מהמשקל). קיימים סוגים שונים של הליכונים, עם 4 נקודות קבועות, עם 2 גלגלים קדמיים או 4 גלגלים, עם או בלי כיסא ועוד. חשוב להתייעץ עם הרופא והפיזיותרפיסט לגבי ההליכון המתאים עבורכם.
גורמי סיכון לנפילות בקרב קשישים
אצל קשישים, הגוף נחלש והיציבות בעמידה ואיכות ההליכה נפגמת. מחלות שונות כמו פרקינסון, אירועים מוחיים, שברים ועוד, גם פוגעות ביכולתו של הקשיש לעמוד וללכת ללא עזרים מבלי להסתכן בנפילה.
בישראל, כשליש מבני 65 ומעלה וכמחצית מבני 80 ומעלה נופלים לפחות פעם אחת בשנה כאשר כ-20% עד 30% מהנפילות מסתיימות בחבלה בינונית עד קשה.
נפילות בגיל מבוגר עלולות להביא לחבלות בכל הרמות, שברים בעצמות שונות (שבר בצוואר הירך למשל), אשר עלולים להביא לאשפוז ולריתוק הקשיש למיטה לתקופה ארוכה. ריתוק למיטה בעצמו עלול להביא להתדרדרות המצב הבריאותי של הקשיש, מאחר ומערכות הגוף יתפקדו באופן חלקי או לקוי במצב זה, מה שאף יכול לגרום לתמותה בטרם עת.
גורמי סיכון נוספים לנפילות כוללים גם ראייה לקויה, שמיעה לקויה, תרופות המשפיעות על ערנות, יציבות וכו' וכמובן המנעות משימוש בעזרי הליכה.
טיפים למניעת נפילות בקרב קשישים
כושר גופני טוב ויכולת יציבות טובה הם הערובה הטובה ביותר למניעת נפילות. תזונה נכונה גם תורמת לשמירה על כושר גופני ובריאות טובה. בדקו כי ראיתכם ושמיעתכם טובים ככל הניתן, השתמשו בנעלי הליכה סגורים ונוחים בעלות סוליה לא מחליקה והשתמשו בעזרי הליכה.
בבית - התאימו את הבית כך שיהיה בטוח יותר:
- הזהרו משטיחים וכל חפץ על הרצפה בו אתם עלולים להתקל תוך כדי הליכה.
- רחצה: השתמשו במקלחון במקום אמבט, הדביקו מדבקות או השתמשו בשטיחון גומי למניעת החלקה על רצפת האמבט או המקלחת. באם ניתן, השתמשו בכיסא או ספסל במקלחון כך שיהיה נוח, יציב ובטוח בזמן הרחצה. אם הריצוף ישן, מומלץ להחליפו לריצוף מחוספס המונע החלקה.
- הרכיבו ידיות אחיזה ומעקות במקומות בהם אתם עלולים להחליק או ליפול (מסדרונות, מקלחת, אמבטיה, שירותים וכו')
- הישמרו מרצפה רטובה
- מיקמו רהיטים מחדש כך שלא יפריעו למעבר
- ודאו כי כל רהיט אשר משמש אתכם יציב ועמיד
- השתמשו בתאורה נאותה ותאורת לילה במעברים חשוכים וליד השירותים
- המנעו משינויי תנוחה מהירים, קחו את הזמן להתיישב, לקום וכו' – עלולה להופיע סחרחורת בשינויי תנוחה מהירים.
- אל תיעזרו בכיסאות ודרגשים למיניהם על מנת להתייצב כאשר אתם עומדים – הם עלולים להתהפך.
- בקשו עזרה להשגת חפצים שלא בהישג יד.
- מדרגות: אם קיימות מדרגות בתוך הבית, וודאו כי הן שלמות ויציבות, פנויות מחפצים ומוארות היטב. כמו כן, מומלץ להתקין מעקות יציבים לאחיזה. ניתן גם לצבוע את קצות המדרגות בצבע בולט כך שיהיה לכם קל יותר להבחין בהן. אל תמהרו לעלות או לרדת מדרגות, עשו זאת בקצב שלכם ובבטחה. רצוי להסיר משקפי קריאה בירידה במדרגות כך שתוכלו לראות את המדרגות טוב יותר.
מחוץ לבית:
- המנעו מהליכה על משטחים לא יציבים, בורות במדרכה וכיו"ב
- המנעו מהליכה על משטחים חלקים ובמיוחד כאשר הם רטובים
- אל תלכו עם משקפי קריאה שיכולות לטשטש את הראיה לפני הרגליים שלכם כך שאתם עלולים להבחין בבורות, מדרגות וכיו"ב
- לכו בקצב שלכם, לא למהר, השתדלו לתכנן את המסלול שלכם מראש בהתאם לתנאי השטח והיכולת שלכם.
- היזהרו במעברי חצייה והימנעו מהליכה על שבילי אופניים
- בקשו עזרה בכל מצב בו אתם מרגישים שאתם עלולים ליפול
- היו ערים לסביבתכם, הסתכלו והקשיבו
- השתמשו בעזרי הליכה לפי הצורך
הליכון בגיל מבוגר – יתרונות
היתרון הבולט ביותר הוא כמובן מניעת נפילות, בכך שההליכון מספקת יציבות גבוהה והפחתת נשיאת משקל על הרגליים. בעזרת הליכון, בגיל מבוגר, ניתן להחזיר את העצמאות שאבדה עקב חוסר יכולת לעמוד וללכת בלעדיו. הליכון יאפשר לכם להתנהל ביום יום בצורה אופטימלית הן בבית והן מחוצה לו. הליכה ועמידה הם חשובים לא רק לעצמאותכם אלה גם לבריאותכם.
מערכות הגוף, השרירים, מערכת העיכול, מערכת הנשימה, הלב וכו' – כולם מושפעים לטובה מהליכה ועמידה (לעומת מצב של חוסר יכולת עמידה והליכה). אחרי ניתוחים, בבי"ח, אחת המטרות המרכזיות ובמיוחד עבור אנשים מבוגרים, היא לחזור לעמידה והליכה כמה שיותר מהר על מנת למנוע סיבוכים הנגרמים עקב חוסר תנועה וריתוק למיטה. אם נמנעתם מללכת או לעמוד כי אינכם מרגישים בטוחים ויציבים וחוששים מנפילה, חשבו כי עצם ההימנעות מעמידה וההליכה עלולה להביא להחמרה במצב בריאותכם, להיחלשות נוספת בשרירים וכיו"ב, כך שאם ניתן והליכון יאפשר לכם לעמוד וללכת חשוב להשתמש בו.
כמובן שיכולים להיות מצבים בהם אסור לכם לעמוד או ללכת ועל כן תמיד חשוב להתייעץ עם רופא בנושא זה.
איך לשכנע אדם מבוגר שיש לו צורך בהליכון
עם ההזדקנות תחושת העצמאות קטנה וחלק מהמבוגרים חושבים כי עזרי הליכה כמו הליכון ממחיש את העובדה שהם מזדקנים, שאינם עצמאיים יותר, הם מתביישים להשתמש בהם או שחושבים שהם עדיין מספיק חזקים על מנת ללכת בלעדיהם.
כפי שמטפס הרים לא יטפס בלי לקבע את עצמו להר על מנת למנוע נפילה לתהום, חשוב להבין כי ההליכון הנו אביזר בטיחות לכל דבר ושהוא יכול להציל את חייו של המבוגר. מספיקה נפילה אחת הגורמת לחבלה בינונית עד קשה על מנת להכניס את המבוגר להתדרדרות מסוכנת. חוסר יכולת תנועה, עמידה והליכה הוכחה כמסוכנת מאוד לאדם המבוגר ותשפיע לרעה על כל מערכות גופו עד כדי מוות.
על מנת לשכנע אדם מבוגר שהגיע הזמן להשתמש בהליכון, הנה מספר רעיונות:
- הזכירו לו לגבי חברים בגילו שכבר הולכים עם הליכון
- כאשר אתם נוכחים והוא מתנדנד מעט – העירו לו על כך והסבירו שעוד תזוזה קטנה יכולה הייתה להסתיים בנפילה
- ספרו לו על אנשים בגילו שהיו יציבים ובריאים וברגע אחד נפלו ומאז הם מרותקים
- הציעו לו ללכת לראות יחד הליכונים
- אם הוא נפגש עם אנשי מקצוע כגון פיזיותרפיסטים בקשו מהם שיגידו לו מילה או שתיים על הצורך בהליכון
מניעת נפילות בקרב קשישים בדיור מוגן
דיור מוגן מספק סביבה בטוחה ועצמאית עבור קשישים. המבנה כולו תוכנן ונבנה על פי בטיחות ותקנים בין השאר למניעת נפילות. מסדרונות, מדרגות, מעברים וכו' כולם מתוכננים כך שימנעו נפילות מיותרות. הדירות בבית דיור מוגן, תוכננו עם אביזרי בטיחות כחלק מהמפרט עבור הדיירים העצמאיים. ניתן גם לבצע שינויים והתאמות מיוחדות שיענו על הצרכים האישיים שלכם, ועל זאת ניתן לדבר ולהיוועץ עם הצוות במקום.
בדירתכם, כמובן כל כללי הבטיחות למניעת נפילות (תאורה, ריהוט וכו') חלים, ומאחר ולרוב יש לכם אפשרות לבחור ריהוט או להכניס את הריהוט הקיים שלכם, חשוב להתייעץ על מנת לצור סביבה בטוחה עבורכם בדיור המוגן.
מעבר לדירתכם, בדיור מוגן מוצעים לכם שירותים רבים הכולל מתקני כושר גופני, מסעדה המגישה אוכל בריא, ועוד פעילויות והרצאות אשר תורמות למודעות ולשמירה ושיפור הבריאות שלכם כך שתמנעו מנפילות ככל הניתן.