מרבית האנשים היו מועסקים לאורך רוב חייהם הבוגרים ועם ההגעה לגיל השלישי והיציאה לפנסיה, פתאום מוצאים את עצמם מול שינוי מהותי באורח החיים. אם לחלקנו הדבר מבורך וכן חיכינו לזה בכליון עיניים, עבור אחרים, חוסר תעסוקה הוא אתגר לא פשוט.
למה חשוב להיות עסוקים גם בגיל השלישי
כאשר מדברים על תעסוקה, כמובן חושבים על עבודה אבל לא רק. בגיל השלישי לרוב יוצאים לפנסיה וסדר היום שלנו משתנה בצורה קיצונית מלהיות עסוקים בעבודה באופן יומיומי ולמשך לא מעט שעות, לימים בהם העבודה לא קיימת יותר. אין כל פסול בניצול תקופת הפנסיה הראשונית למעט מנוחה, אבל חשוב למלא את סדר היום בעיסוקים שונים ומגוונים ולא להישאר תקופה ארוכה בחוסר מעש.
הוכח מזמן כי חוסר תעסוקה, פיזית כמנטלית, היא הדרך הבטוחה להזדקנות מואצת. לחלופין, שמירה על תעסוקה בגיל השלישי, מגוונת ככל הניתן, תורמת רבות לתחושת שביעות הרצון, האושר וחיזוק הזיכרון ויכולות הלמידה. כמובן שעיסוק בפעילות פיזית מתאימה גם תורמת לאיכות חיים טובה יותר לאורך שנים רבות.
תעסוקה אינה בהכרח כוונה לעבודה ממש, וישנם הרבה דברים שאפשר לעשות בגיל השלישי שיעסיקו אתכם ויספקו לכם הנאה צרופה, שאינם עבודה. חלק גם יעדיפו להמשיך לעבוד מעבר לגיל הפרישה אם בעבודה הקיימת שלהם או בעבודה חדשה וגם זה בסדר גמור. המפתח הוא להיות עסוקים.
סוגי תעסוקה המתאימים לגיל מבוגר
כאמור ישנן הרבה אפשרויות לתעסוקה בגיל מבוגר וההחלטה ביניהן היא שלכם, בהתאם לרצון ולצורך שלכם.
תעסוקה שלא למטרת פרנסה:
לבטח צברתם לאורך החיים שלכם לא מעט תחביבים, ואולי יש כאלה שלא היה לכם זמן להגשים ותמיד חלמתם עליהם? בחרו ב 2-3 תחביבים, פעילויות שונות והתחילו בהן. פעילויות ניתן לבצע במסגרת חוגים שונים או לבדכם (מומלץ לבחור בחוגים שמספקים הזדמנות לפגוש גם אנשים אחרים). הנה כמה דוגמאות:
- תעסוקה פיזית: מכירים את האמרה נפש בריאה בגוף בריא? ובכן, פעילות גופנית מתאימה בגיל מבוגר היא ערובה לנפש בריאה וכמובן לגוף בריא יותר. בחרו בסוג פעילות שמתאים ליכולות שלכם (זכרו כי ניתן להתקדם ולהשתפר עם הזמן) כגון הליכה, מכון כושר, יוגה, פילאטיס, ריקודים, התעמלות, שחיה, צ'י קונג, רכיבה על אופניים ועוד. ניתן להתחיל בסוג אחד ולשלב סוג נוסף בהמשך גם.
- תעסוקה מנטלית ומוטוריקה עדינה: תעסוקה שאינה בהכרח פעילות גופנית היא חשובה לא פחות. היא שומרת על המוח שלנו עסוק ומסוקרן, מחזק את הזיכרון ומשפר את יכולות הלמידה. בין האפשרויות הרבות ניתן למנות חוגי יצירה (ציור, פיסול, זכוכית, נגרות ועוד), חוגי למידה והעשרה (הרצאות, שפות, תנ"ך, כתיבה, היסטוריה, אקטואליה ופוליטיקה, בישול) ועוד. בתוך כך יש גם משחקים. גם הם סוג של תעסוקה מבורכת – מעבר להנאה של המשחק עצמו והשהייה בחברה, משחקים שומרים על יכולת החשיבה האסטרטגית במוח ועל יצירת הקשרים. אחד המשחקים המוכרים ביותר המזוהים מאוד עם הגיל השלישי הוא הברידג'.
תעסוקה התנדבותית:
במהלך שנות התעסוקה שלכם צברתם ניסיון וידע רב שללא ספק יכול לסייע לאחרים. תוכלו לבחור להתנדב על מנת להעביר את הידע שלכם לאנשים רבים שישמחו לקבלו. התנדבות לא חייבת להיות ממש בתחום הידע והניסיון שלכם אבל אם כן אז זה בהחלט יתרון.. התנדבות היא כמובן פעילות מבורכת חברתית ועצם הנתינה תתרום רבות לתחושת הסיפוק שלכם.
תעסוקה למטרת פרנסה:
חלקכם יחליטו להמשיך בעבודה על מנת פשוט להתפרנס או להגדיל את ההכנסה שלכם בגיל הפרישה, להגדיל את הפנסיה שלכם לעת שתחליטו לצאת לגמלאות או פשוט כי אתם רוצים, יכולים או חייבים להמשיך בעבודה שלכם. חשוב להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ פיננסי על מנת שתוכלו למקסם את הכנסותיכם, כיוון שיש ענייני קצבאות ומיסוי מול המדינה.
האם כדאי לעבוד בגיל מבוגר
כדאיות העבודה בגיל מבוגר תלויה במידה רבה ביכולות הפיננסיות וברצון שלכם. התבססות על קרן פנסיה וקצבת זיקנה מביטוח לאומי בלבד לא תמיד מספקת אם לא צברתם הון נוסף במהלך חייכם. המשך עבודה בגיל מבוגר, כלומר דחיית היציאה לפנסיה, תעזור לכם לא רק להמשיך לקבל משכורת כפי שהתרגלתם אלא גם תסייע בהגדלת הפנסיה בהתאם לשנים נוספות בהן תעבדו. ניתן גם למשוך את הפנסיה ובמקביל להמשיך לעבוד (שימו לב שתהיה לכם חבות מס על כך). כך או כך, מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ פיננסי שמתמחים בתחום הפנסיה על מנת לבחור במסלול הנכון ביותר עבורכם ומשפחתכם.