להגיע לגיל מבוגר הוא דבר מיוחל ומבורך, אפשר סוף סוף ליהנות מהחיים באופן מלא, לעשות את מה שחלמנו לעשות שנים רבות ולא היה פנאי לכך, ליהנות יותר מהמשפחה, החברים, לבלות יותר זמן איכות עם בן או בת הזוג ועוד. יחד עם זאת, בגיל מבוגר, חלים שינויים שכדאי להכיר כדי להיות מוכנים לקראתם.
מאמר זה נכתב על ידי גורם שאינו רפואי, הוא לידע כללי בלבד ואינו מחליף ייעוץ מקצועי או רפואי
מדוע שינויים פיזיולוגיים ומנטליים משמעותיים קורים בגיל מבוגר
לאורך כל החיים הגוף שלנו עובר תהליך טבעי של התבגרות כאשר בגיל מבוגר השינויים יכולים להיות יותר מורגשים. אם פעם תוחלת החיים הייתה קצרה משמעותית, כיום אנו חיים לאורך הרבה יותר שנים והרפואה והמודעות הבריאותית מתקדמות בהתאם כך שאיכות החיים גם טובה יותר.
יחד עם זאת, לא ניתן לעצור לחלוטין את תהליך ההזדקנות, אם כי ניתן להאט אותו ולהקל על תסמינים שונים. תהליך ההזדקנות משפיע על כל מערכות הגוף, עם ביטויים פיזיולוגיים ומנטליים ברמות משתנות לכל אחד ואחת מאתנו. לכל אחד קצב הזדקנות שונה אך הוא לא פוסח על אף אחד.
אלו שינויים פיזיולוגיים משמעותיים חלים אצל מבוגרים
קודם חשוב להגדיר כי שינוי משמעותי יהיה כזה שמשנה, ולו גם במעט, את ניהול אורח החיים הרגיל שלכם. כמו כן, תופעות שונות יכולות לבוא לביטוי בצורה וברמת חומרה שונות, כך שלא כל שינוי יבוא לביטוי דווקא אצלכם, אך חשוב להיות מודעים וערים לאפשרות כך שתוכלו לפעול בהקדם עם הופעת הסימנים. הרשימה מציגה כמה דוגמאות עיקריות ומומלץ תמיד לשוחח עם רופא המשפחה על מנת לקבל מידע ממוקד יותר בהתאם למצבכם, הרקע הבריאותי והגנטי שלכם:
- מחלות לב
- סרטן מסוגים שונים
- אירוע מוחי
- סוכרת
- קשיי שמיעה
- קשיי ראיה ומחלות ראיה
- ירידה ברפלקסים ותגובות איטיות יותר
- ירידה בכושר גופני
- כאבי פרקים
- חוסר יציבות
אלו שינויים מנטליים משמעותיים חלים אצל מבוגרים
כמו השינויים הפיזיולוגיים, ישנם גם שינויים מנטליים שעלולים להופיע ברמות חומרה שונות, וכדאי להבין במה מדובר על מנת לזהות סימנים. בכל מקרה – גם כאן מומלץ תמיד לדבר עם רופא המשפחה המכיר אתכם ואת הרקע הבריאותי שלכם. להלן כמה דוגמאות עיקריות לשינויים כאלה:
- ירידה ביכולת ריכוז
- ירידה בזיכרון וזיהוי פנים
- ערנות ירודה
- דיכאון
- דמנציה
- אלצהיימר
איך ניתן להתכונן לקראת השינויים בגיל מבוגר
מודעות היא הדבר הראשון, כלומר חשוב שתהיו ערים לשינויים הצפויים לכם (רופא המשפחה יכול להסביר לכם בצורה ממוקדת עבורכם) ולסימנים הראשונים שלהם שחשוב לדעת לזהות לפני שחלילה תהיה החמרה.
בלא מעט מקרים יש מה לעשות, אם דרך טיפול רפואי, התאמת אורח החיים, שינויי הרגלים כמו תזונה, פעילות גופנית ועוד, על מנת להאט את התקדמות השינויים ככל הניתן ולהמשיך בחיים איכותיים. בחירה באורח חיים בריא מוקדם ככל הניתן הם חלק חשוב ביותר בשמירה על חיוניות בגיל מבוגר. חשוב גם להפעיל את המוח שלכם בכל דרך אפשרית ובדרכים שונות ומגוונות (למידה, משחקים, חשיבה, אסטרטגיה, חשבון, ועוד). היו פעילים ככל האפשר וקשובים לגוף בכל עת.
בנוסף יש לתת מחשבה גם לסביבת המגורים שלכם. סביבת המגורים (מבנה המגורים, סביבת הבית, השכונה ואופייה) שהייתה מתאימה בגיל צעיר יותר, לרוב כבר לא תתאים בגיל מבוגר. אולי הבית גדול מדי, עמוס מדי, רחוק ממקומות חשובים, מקשה על הגעה לקניות ושירותים שונים, רועש מדי, לא בטוח מספיק וכן הלאה. בגיל מבוגר הסביבה שלכם צריכה להיות מותאמת כדי לאפשר לכם ניהול חיים תקין ואופטימלי ולא להוות הפרעה. הצלחת הדיור המוגן היא בחלקה הגדול בזכות הסביבה האופטימלית למבוגרים עצמאיים עם דירה פרטית המתוכננת בדיוק לצרכים של גיל זה, יחד עם אפשרות גישה נוחה לכל השירותים והפעילויות שיסייעו לכם לשמור על חיים בריאים.