עבור הרבה מבוגרים, טכנולוגיה היא לא דבר ברור מאליו. הדור המבוגר הנוכחי לא נולד עם טלפון נייד ביד ורובם ראו את ההתפתחויות המהירות של הטכנולוגיות השונות אך לא תמיד הספיקו ללמוד אותן או לשלבן בחיי היום-יום. עם קצת מאמץ, ניתן ברוב המקרים ללמוד (קיימים גם חוגים נגישים והדרכות ואף אפשר לבקש מהנכדים שידריכו) איך להשתמש בטכנולוגיות שונות שיפתחו בפני האוכלוסיה המבוגרת אפשרויות רבות ומעניינות. במאמר זה נסקור את עיקרי הטכנולוגיות הקיימות.
טכנולוגיה המאפשרת לשמור על קשר מרחוק
אחת הבעיות העיקריות החמורות ביותר בגיל מבוגר היא הבדידות. יתכן כי אחד מבני הזוג הלך לעולמו, יתכן כי הילדים, הנכדים והחברים אינם גרים קרוב ולעיתים אפילו נמצאים במדינה רחוקה. אם בילדותם, המבוגרים של ימינו הכירו רק מכתב, מברק וטלפון לשמירה על קשר, כיום עומדות בפנינו טכנולוגיות רבות ושונות אשר מקלות על קיום קשר:
- טלפון נייד: בגיל מבוגר לא תמיד נוח לרוץ לטלפון נייח שאולי נמצא בחדר אחר, ועם טלפון נייד ניתן לקבל ולבצע שיחות טלפון מכל מקום בבית ומחוצה לה, בקלות ובזריזות. הטלפון הנייד (ובמיוחד אלה החכמים) מאפשר גם אפשרויות נוספות ליצירת קשר:
- שליחת מסרון SMS: כאשר יש צורך בהעברת מסר קצר, מלל בלבד, ניתן לשלוח מסר דרך SMS. שימו לב שלשליחת מסרון SMS יכולה להיות עלות כספית פר שימוש ובמיוחד כאשר שולחים לחו"ל או מחו"ל. יש לוודא עם החברה הסלולרית את העלויות מראש.
- אפליקציית וואטסאפ: זהו יישומון לטלפון נייד המאפשר שליחת הודעות כתובות כולל תמונות, הקלטה קולית ואפילו ביצוע שיחות קוליות ושיחות וידאו. כל התקשורת במקרה זה מתבצע דרך האינטרנט. באופן רגיל מומלץ שהטלפון הנייד שלכם יהיה מחובר לרשת WIFI (אינטרנט אלחוטי). אם יש בביתכם שירות אינטרנט, סביר כי יש לכם גם רשת WIFI. כל מה שצריך כדי לשלוח הודעה למכר דרך וואסטאפ הוא לוודא שמספר הטלפון הנייד שלו שמור בטלפון הנייד שלכם. ניתן גם ליצור קבוצות דרך היישומון כך שמספר אנשים יכולים לכתוב ולשלוח הודעות לכולם בו זמנית, למשל אפשר ליצור קבוצה משפחתית או קבוצה של חברים. אין כל עלות בשימוש ביישומון דרך רשת ה-WIFI. קיימות אפליקציות אחרות המציעות פחות או יותר את אותן התכונות כמו למשל יישומון טלגרם הפופולרי.
- יישומון סקייפ לטלפון נייד: סקייפ עובד גם הוא דרך רשת האינטרנט ומאפשר לשלוח מסרים ובעיקר לבצע שיחה קולית עם או בלי וידאו חי של המשתתפים. יישומון זה עובד קצת אחרת מהקודמים בכך שהוא מצריך הקמת חשבון (חינמי) דרכו אפשר יהיה לבצע את השיחות. כל המשתתפים צריכים חשבון משלהם ואפשר לחבר מספר אנשים ממקומות שונים בו זמנית לשיחת ועידה.
- רשתות חברתיות: המוכרת ביותר הוא פייסבוק. תוכלו בקלות להקים לעצמכם חשבון פייסבוק. חשבון פייסבוק הוא פחות אינטימי מאחר וכל מה שאתם מפרסמים, למשל תמונות, הודעות וכדומה, יכול למעשה להיות גלוי ברבים. היישומון מאפשר גם שליחת הודעות אישיות בין משתמשים.
- מחשב: מחשבים נמצאים כיום בכל בית וסביר כי גם אצל מבוגרים. סבירות גבוהה שיהיה יותר נוח להשתמש במחשב עם מסך גדול ומקלדת מאשר בטלפון הנייד הקטן יחסית.
- דואר אלקטרוני: דואר אלקטרוני: מדובר בחלופה הטכנולוגית למכתבים של פעם. התכתובות נשלחות באופן אלקטרוני דרך רשת האינטרנט ומתקבלות על ידי הצד הנמען באופן מיידי. דואר אלקטרוני נוח יותר כאשר מעוניינים לשלוח מסר ארוך יותר, אולי תרצו לשלוח סיפור או רשמים מהטיול האחרון למשפחה או חברים. בכל מחשב כיום קיימת תוכנת דואר אלקטרוני וקיימות גם חלופות בענן, כלומר שאינן מותקנות על המחשב שלכם אבל שניתן להשתמש בהן בחיבור לאתר מסויים באינטרנט שם מתנהל חשבון הדואר האלקטרוני שלכם.
- סקייפ: סקרנו קודם את היישומון לטלפון נייד, קיימת גרסה למחשב עם אותן התכונות והאפשרויות.
- לחלק מהיישומונים שסקרנו לטלפון נייד ניתנת גם גישה דרך אתרי אינטרנט ייעודיים.
- רשתות חברתיות: למעשה, אותם היישומונים לטלפון הנייד קיימים גם בגרסה למחשב.
טכנולוגיה שיכולה להציל חיים
אפשרויות שונות למקרי חירום הניתנות להתקנה על הטלפון הנייד:
- צבע אדום: היישומון מאפשר לכם לקבל התראות צבע אדום, אזעקות ואירועים בטחוניים שונים. אם אתם גרים רחוק או לא שומעים את האזעקות מספיק טוב, שימוש ביישומון זה יעזור לכם לא לפספס כך שתוכלו להגיע לממ"ד בזמן ובלי לחץ מיותר.
- אפליקציית לחצן מצוקה: היישומון מאפשר בחירה של מספר אנשי קשר אליהם תשלח התרעה ומיקום שלכם במקרה חירום. היישומון יתקין כפתור לחצן מצוקה על הטלפון הנייד שלכם כך שתוכלו בקלות ללחוץ עליו במקרה הצורך.
- בטלפון הנייד שלכם ניתן גם להגדיר מספרי חירום להתקשרות מהירה בלחיצה על מספר אחד בלבד. רצוי להגדיר מספר טלפון חירום של מד"א או איחוד הצלה למקרי חירום, משטרה, מכבי אש ועוד. חלק מהטלפונים הנייד גם מציעים "עוזר אישי" שניתן להפעיל בעזרת פקודה קולית מבלי לגעת במכשיר. אפשר יהיה למשל לבקש "תתקשר ל XXX" והמכשיר מחייג בעצמו עבורכם.
- יישומון תרופות ובריאות: יישומונים אלה שומרים את הפרטים הרפואיים שלכם (ככל שתזינו אותם), את רשימת התרופות שלכם ושעות נטילת התרופות כך שהם יכולים להזכיר לכם איזו תרופה, כמות ומתי צריך לקחת.
- התייעצות עם רופא דרך טלפון נייד בלי לצאת מהבית: חלק מקופות החולים מציעות שירות שכזה על מנת להקל במיוחד על האוכלוסייה המזדקנת שלעיתים מתקשה להגיע פיזית לרופא וכחלופה לביקור רופא בבית.
- מכשירים ויישומונים לבדיקת לחץ דם ודופק: יישומונים אלו יכולים לתת אינדיקציה מסוימת, אך אינם תחליף לבדיקת אחות. חלקם דורשים ענידת צמיד מיוחד על פרק כף היד (רכישה בנפרד) כדי לדייק את התוצאות.
התקנים פיזיים בבית:
- ניתן להתקין בביתכם לחצן מצוקה פיזי, למשל בחדר האמבטיה, בחדר השינה ועוד. במקרה חירום ניתן פשוט ללחוץ על הכפתור על מנת להזעיק עזרה. התקנים אלה מסופקים בתשלום. בבתי דיור מוגן או בתי אבות, הלחצנים כבר קיימים במגורי הדיירים.
- התקנים לבישים: תחום ההתקנים הלבישים כל הזמן מתקדם. ישנם כאלה בצורה שעון שעונדים על היד המסוגלים לזהות נפילה ולהזעיק עזרה לדוגמה, או שאם אתם מרגישים ברע, ניתן פשוט ללחוץ על כפתור ייעודי - ממש כמו בלחצני המצוקה המותקנים בבית.
- התקנים מותקנים בבית: קיימים גם התקנים אשר סורקים את ביתכם ויכולים לזהות חוסר תנועה, נפילות ועוד. התקנים אלה אינם עושים שימוש במצלמות או מיקרופונים אלא באמצעות חיישנים הסורקים את הדירה. בהתחלה המערכת לומדת את התנועות היום-יומיות של דיירי הבית כך שהיא יכולה לזהות בהמשך את המקרים החריגים ולהזעיק עזרה כשצריך. התקנים אלה מחוברים לשירות שיכול להזעיק עבורכם עזרה.
- מצלמות: כאשר אדם מבוגר גר לבדו בבית, או עם מטפל סיעודי, אפשר להתקין מצלמות בחדרים שונים בבית על מנת שילדכם יוכלו לבדוק מרחוק מדי פעם שהכל בסדר.
טכנולוגיה לשמירה על היכולת השכלית
קיים שפע רב של אפשרויות לשמירה על מוח עירני. ביניהן משחקי חשיבה שונים במחשב, בתפעול פשוט ונוח, שיעסיקו את השכל שלכם ויאתגרו אתכם בצורה מהנה. שימו לב שחלק מהמשחקים יכולים להיות ממכרים מאוד וחלקם לעיתים גם דוחפים אתכם לשלם עבור שיפורים ועזרים במשחק. קיימות אפשרויות רבות באמת לכל טעם: תשבצים, פאזלים, חידות, סודוקו, קלפים ועוד רבים. חלקם מאפשרים אפילו לשחק מול שחקנים אחרים, כך שתוכלו לשחק עם הנכדים, הילדים והחברים מרחוק ולאתגר אחד את השני. יהיה לכם גם נושא נוסף לשיחה במפגש הבא.
אפשר גם לקרוא עיתונים דרך המחשב או הטלפון הנייד, לקרוא הרצאות, לראות סרטונים מעניינים ואפילו ללמוד ממש דרך האינטרנט, הכל מהכורסא הנוחה שלכם. העיקר בגיל מבוגר הוא להעסיק את המוח שלכם כמה שניתן, כך תשמרו עליו עירני, הזיכרון שלכם אפילו ישתפר.
ישנם גם מכונים מקצועיים העוסקים בשיפור תפקוד המוח והם מייצרים תוכנות ומשחקים המבוססים על מחקר וניסיון רב בתחום. שווה לברר על כך.
טכנולוגיה שמקלה על חיי היום יום
חשבו על כל נושא כמעט, על כל צורך כמעט, סביר כי קיים פתרון טכנולוגי עבורו. כיום אפשר להזמין מהסופר דרך האינטרנט כך שלא תצטרכו לסחוב את השקיות, להזמין בגדים, רהיטים, וכל דבר באינטרנט ולקבל את הכל הביתה בלי מאמץ. ניתן לקרוא מדריכים שונים, לקרוא עצות בריאות, לארגן טיול (כולל הכנה על גבי מפה שתלווה אתכם בטיול בטלפון הנייד), אפשר לקרוא מתכונים ואפילו לראות סרטונים שילוו אתכם במטבח על הטלפון הנייד תוך כדי הכנת המתכון. אם רק תחשבו מה יקל עליכם, חיפוש קצר באינטרנט יעלה אפשרויות טכנולוגיות שונות.