הגיל השלישי מלווה בשינויים רבים עמם בני גיל זה צריכים להתמודד. אם לחלק מכם אין את היכולת להתמודד עם הכל לבד, מומלץ להיעזר בקבוצות תמיכה שיכולות להקל בהרבה על ההתמודדות הזו. רוצים לדעת אילו התמודדויות יש לבני הגיל השלישי, איפה ניתן למצוא קבוצות תמיכה לגיל השלישי ואילו קבוצות תמיכה קיימות בבתי דיור מוגן? כל התשובות בהמשך המאמר.
אילו התמודדויות יש לבני הגיל השלישי
החיים הם רצף שינויים מתמיד וכמובן בגיל השלישי ממשיכים לחול שינויים שונים שיכולים להוות אתגר שיש להתמודד אתו. כמה דוגמאות:
החלשות פיזית וקוגניטיבית: עם העלייה בגיל, הגוף עובר שינויים המשפיעים על הגוף והיכולות המנטליות. שינויים אלה לרוב מתרחשים בהדרגה עם השנים, ובמקרים אחרים יכולים לחול בצורה מהירה יותר עקב מחלות ומצבים שונים. כך או כך, על בני הגיל השלישי להתמודד עם ירידה ביכולות אלה.
אובדן: אובדן בגיל השלישי יכול להתבטא בצורות רבות:
- יציאה לפנסיה, עם אובדן אורח החיים אליו הורגלתם שנים כה רבות. אמנם היציאה לפנסיה היא דבר מבורך ולו ממתינים בקוצר רוח, אך יש להתכונן לקראת השינוי הזה ולהתמודד איתו.
- אובדן חברים / בני משפחה מבוגרים אחרים / בן או בת זוג, הוא ללא ספק אחד האתגרים המרכזיים להתמודדות בגיל השלישי.
תחושת ערך עצמי: אם לאורך כל החיים הייתם פעילים, בעלי אחריות בעבודה ועוד, בגיל השלישי המצב משתנה וצריך להתמודד עם מציאת ערך עצמי מחדש.
איפה אפשר למצוא קבוצות תמיכה לגיל השלישי
כיום ניתן למצוא אוזן קשבת וקבוצות תמיכה בקהילה במסגרות כגון מרכזי אזרחים וותיקים, ביטוח לאומי, עירייה ועוד. לחלקן אפשר להצטרף ללא תשלום (על פי זכאות או הפניה) וחלקן הן בתשלום. תוכלו לפנות לגופים השונים, לחפש ברשת האינטרנט לפי אזור מגורים שלכם ולמצוא את סוגי קבוצות התמיכה שתוכלו להשתתף בהן. בנוסף, אם החלטתם לעבור לבית דיור מוגן, תוכלו להשתתף בקבוצות תמיכה הקיימות כחלק מהשירותים במקום. על כך בפסקה הבאה.
קבוצות תמיכה לגיל השלישי בבית דיור מוגן
בית
דיור מוגן הוא כמובן לא רק מקום מגורים, אלא מקום בו מעבר לדלת הדירה הפרטית שלכם, תוכלו ליהנות מקשת רחבה של שירותים ומתקנים שתוכננו במיוחד עבור בני הגיל השלישי. כחלק משירותים אלה, בית הדיור המוגן גם מציע שירותי רווחה הניתנים יל ידי צוות רווחה הכולל עובדות סוציאליות מקצועיות.
התמיכה של צוות הרווחה מתחיל כבר מהקליטה של הדייר החדש לבית הדיור המוגן עם סיור, הדרכה וליווי צמודים, על כל מה שניתן למצוא ולקבל במתחם. היכרות ראשונית זאת מאפשרת לדייר החדש לקבל מידע בהתאמה אישית, ולעובדת הסוציאלית לסייע עם הכוונה בהתאם לרצונות, ההעדפות והיכולות של הדייר החדש. צוות הרווחה ידאג גם לארגן היכרות עם דיירים אחרים על מנת להקל על השילוב החברתי במקום החדש.
צוות הרווחה גם יוזם מפגשים קבוצתיים לדיירים בקבוצות קטנות בנושאים חשובים, לסיוע בהתמודדות עם חיי בני גיל השלישי. קבוצות התמיכה בבית הדיור המוגן מלוות על ידי אנשי מקצוע והיתרון הגדול הוא שהן מתקיימות עבור דיירים אשר מתמודדים עם סיטואציות דומות וחיים במקום, דבר שכמובן מקרב וגם מקל על השיתוף הקבוצתי, ולבסוף מקנה כלים להתמודדות קלה הרבה יותר עם מצבים שונים. כמובן, במקרים בהם נדרשת תמיכה אישית יותר, צוות הרווחה יהיה תמיד זמין לסיוע לדיירים.
אם ברור שלא ניתן להימנע משינויים, חשוב תמיד לדעת לבוא ולבקש עזרה, ובבית דיור מוגן, העזרה מונגשת, קרובה, ידידותית ומקצועית כך שתוכלו להיות סמוכים כי בכל מצב תמצאו אוזן קשבת וכתף תומכת.