כל הנכתב במאמר זה הנו מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ רפואי.
מחלת הסוכרת מהווה בעיה כלל עולמית ובישראל חולים בה קרוב לחצי מיליון איש ועוד ב-200,000 איש שאינם מודעים לכך שהם חולים במחלה. המחלה מהווה גורם תחלואה ותמותה ולכן מושקעים בעולם ובארץ מאמצים רבים למציאת פתרונות לטיפול בה.
בין שאר הסיבוכים של המחלה ניתן למנות התקף לב, שבץ מוחי, פגיעה בכלי דם והספקת דם לאיברים שונים בגוף, מחלות עיניים, מערכת עצבים וכליות.
ניתן להקטין את הסיכון להופעת מחלת הסוכרת ע"י אימוץ אורח חיים בריא עם תזונה נכונה ופעילות גופנית מתאימה.
מהי מחלת הסוכרת?
מחלת הסוכרת הנה מחלה מטבולית (תהליך חילוף חומרים בגוף) הגורמת לריכוז גבוה מהנורמה של גלוקוזה (סוכר) בדם או בשתן. ריכוז גבוה של סוכר בדם הנו תוצאה של קושי של הגוף לייצר (בלבלב) או של תאי הגוף לקלוט הורמון הנקרא אינסולין. להורמון האינסולין ישנם תפקידים שונים: בכבד הורמון האינסולין משמש לעידוד קליטתו (בעיקר) של גלוקוזה במחזור הדם אל תוך תאי השומן, הכבד והשריר. הורמון האינסולין גם מעודד את יצירתם של חלבונים ברקמות רבות בגוף.
מחלת הסוכרת נחלקת לשלושה סוגים עיקריים: סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) התלויה בטיפול ע"י אינסולין, סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) אשר אינה תלויה בטיפול באינסולין וסוכרת בהריון.
קבוצות סיכון לחלות בסוכרת
אנשים רבים נמצאים בקבוצת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2:
- אם יש לכם קרוב משפחה בדרגה ראשונה החולה בסוכרת מסוג 2
- אם אתם בעלי משקל עודף
- אם אינכם מבצעים פעילות גופנית
- אם הנכם סובלים ממערך ויסות סוכר לקוי
- אם אתם ממקור מזרח-תיכוני / דרום אסייתי / אפריקאי-קריבי
- אם אתם מעל גיל 40
אם אתם משתייכים לאחת מקבוצות הסיכון הללו, חשוב עוד יותר להיות ערים לסימנים המוקדמים של המחלה ובהתאם לכך, חשוב לאמץ אורח חיים בריא יותר.
סוכרת מבוגרים סימנים מוקדמים ותסמינים
אל מחלת הסוכרת המתפתחת יכולים להתלוות סימנים שונים שכדאי לשים לב אליהם, ועם הופעתם מומלץ להתייעץ עם רופא ובמידת הצורך לבצע בדיקות מתאימות. הסימנים יכולים להופיע כבודדים או כמכלול לכן חשוב להיות ערים לקיומם. כמו כן הסימנים יכולים שלא להיות כלל קשורים להופעתה של מחלת הסוכרת. בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא בכל הופעה של סימנים מחשידים:
- ריבוי הליכה לשירותים (השתנה מרובה)
- צימאון מוגבר
- רעב ורעד
- יובש בפה
- ירידה במשקל
- עייפות כרונית
- כעס ומצבי רוח משתנים
- טשטוש ראיה
- פטרת החוזרת ונשנית
- ריפוי פצעים איטי
- גרד בעור
- נימולים ברגליים
במידה ומופיעים אחד או יותר מהסימפטומים הבאים אצל חולה סוכרת, יש לפנות בדחיפות לקבלת סיוע רפואי:
- אבדן תאבון
- בחילה
- הקאה
- תחושת חולי
- חום גבוה
- כאב בטן
- ריח פה המזכיר ריח לאק ציפורניים
סוכרת סוג 2 תזונה
המטרה העיקרית של תזונה נכונה עבור חולי סכרת הנה שמירה על ערכי סוכר נמוכים ומאוזנים בדם. תזונה נכונה במחלת הסוכרת אינה שונה מתזונה "בריאה" וכוללת עדיפות לצריכת ירקות, פירות (במידה מתונה מאוד), דגנים מלאים, אגוזים וזרעים, וכן הימנעות מאכילת שמנים, מוצרי חלב ובשרים שומניים.
תזונה נכונה אינה מהווה תחליף לטיפול תרופתי במחלת הסוכרת אך היא יכולה להקל ולשפר את חיי החולה במחלה באופן משמעותי. נמצא גם כי אכילה של ארוחת בוקר גדולה, מזינה ובריאה, יכולה לתרום לאיזון רמות הסוכר בדם אצל חולי סכרת.
בנוסף, יש לציין כי לא קיימות בדיקות ספציפיות לאבחון סוכרת מסוג 2, וההבחנה תעשה בדרך השלילה של קיום סוכרת מסוג 2 (אם הבדיקות לסוכרת מסוג 1 שליליות אז מדובר בסוכרת מסוג 2).
סוכרת סוג 2 ערכים
ערכי סוכר בדם נבדקים ע"י בדיקת דם פשוטה בקופת החולים. הבדיקה מתבצעת בבוקר לאחר צום של 8 עד 12 שעות ובודקת 3 ערכים עיקריים:
רמת גלוקוזה בדם:
- גלוקוזה מעל 126 מיליגרם לדציליטר: סיכון גבוה לסוכרת.
- גלוקוזה בין 100 ל- 125 מיליגרם לדציליטר: מצב טרום סוכרתי עם סיכון מוגבר להתפתחות המחלה.
- גלוקוזה עד 100 מיליגרם לדציליטר: מצב תקין.
העמסת סוכר בדם: זוהי הבדיקה האבחנתית האמינה ביותר למחלת הסוכרת. במהלך הבדיקה נותנים לנבדק לשתות תמיסה עתירה בסוכרים ומבצעים בדיקת דם נוספת לאחר שעתיים.
- גלוקוזה בדם מעל 200: הבחנה למחלת הסוכרת.
- גלוקוזה בין 140 ל-199: מצב טרום סוכרתי – סיכון מוגבר להתפתחות מחלת הסוכרת.
- גלוקוזה נמוך מ-140: מצב תקין.
סוכרת סוג 2 טיפול
באם הובחנת במחלת סוכרת מבוגרים (סוג 2), יש קודם כל לשים דגש על מעבר לאורך חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה והפסקת עישון. במידה ואימוץ אורח החיים הבריא אינו גורם לאיזון רמות הסוכר בדם יתווסף טיפול תרופתי.
באשר לפעילות גופנית, מומלץ לבצע פעילות אירובית של לפחות 30 דקות ביום, חמישה ימים בשבוע. באם המחלה מטופלת גם תרופתית ביצוע הפעילות הגופנית תצריך תכנון מוקדם כולל תכנון זמני ארוחה ביחס לזמני הפעילות הגופנית וזאת על מנת למנוע מצב של ירידת יתר של רמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה). במידה והרופא יחשוד כי המטופל אינו יכול לשנות דיו את אורך החיים שלו, הוא עלול להחליט על טיפול תרופתי מיד עם התגלות המחלה.
תרופות לסוכרת
קיימות תרופות שונות המתאימות לשלבים שונים של המחלה, ביניהם כדורים והזרקות. בד"כ הטיפול במחלה יתחיל עם כדורים ובמידה ולא תושג תוצאה רצויה, הטיפול יעבור להזרקות. בכל מקרה אין לקחת כל תרופה על דעת עצמך – הרופא יתאים את הטיפול הנכון עבורך בהתאם למצבך הרפואי. במהלך הטיפול, יתבצעו בדיקות דם חוזרות תקופתיות על מנת לבדוק את אפקטיביות הטיפול.
סוכרת מבוגרים סיבוכים
ללא טיפול בסוכרת, המחלה עלולה לגרום לפגיעה בכלי דם, עצבים ואיברי גוף נוספים.
הסיבוכים האפשריים של מחלת סוכרת מסוג 2 הם:
- מחלות לב ואירוע מוחי
- נזק לעצבים
- פגיעה בעיניים
- מחלת כליות
- פגיעה וכיבים בכפות הרגליים
- סחרחורת
- הפרעות במערכת העיכול
- פגיעה בבריאות הפה והשיניים
- פגיעה בתפקוד המיני