מאמר זה הינו לידע כללי בלבד ואינו מחליף ייעוץ מקצועי או רפואי
מזה שנים רבות תוספי המזון נגישים בכל בית מרקחת או חנות פארם ואף ברכישה אונליין, ללא צורך במרשם רופא, ורבים צורכים אותם באופן קבוע. האם גם בגיל השלישי אפשר ליטול תוספי מזון? ואם כן, איך עושים זאת נכון?
מהם תוספי תזונה
בהגדרתם על פי משרד הבריאות בישראל, תוספי תזונה כוללים בתוכם ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, צמחים ומזונות אחרים, שאושרו לצריכה כמזון, וכן גם תמציות, מיצוי רכיב, תוצרי פירוק, נגזרת או תערובת של כל אחד מאלה, אלא אם אם הוא תכשיר רשום כתכשיר רפואי ובלבד שאינו מוצג כמזון קונבנציונלי.
תוספי התזונה הנפוצים כוללים ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ועוד. אלו קיימים בצורות שונות כגון קפסולות, אבקה, נוזל, כדורים לבליעה או מציצה ואפילו חטיפי אנרגיה. חשוב לדעתי כי תוספי תזונה אינם תחליף לתרופות מרשם, וגם לא לתזונה נכונה ומאוזנת, והם באים להוות תוספת בהתאם לצרכי הגוף או חוסר מסיבות שונות, וחלקם גם נלקחים כחיזוק עבור ספורטאים ועוד. כלומר תוספי תזונה משלימים חומרים נדרשים לתפקוד מיטבי כאשר לא ניתן לקבלם בדרך טבעית (ממזון, חשיפה לשמש ועוד). תוספי התזונה הנצרכים והמוכרים ביותר הם ויטמין D, ויטמין C, אומגה 3, ברזל ועוד.
ניתן למצוא תוספי תזונה במינונים שונים בהתאם לצורך וגם שילובים שונים של חומרים בתוסף תזונה אחד כך שעם נטילה אחת מקבלים קשת רחבה של תוספים (לדוגמה קומפלקס של ויטמיני B).
איך יודעים אילו תוספי תזונה כדאי לצרוך בגיל השלישי
באופן כללי ישנם תוספי מזון המומלצים בגיל השלישי (חשוב לקרוא את הפסקה הבאה לפני שאתם מחליטים לקנות ולצרוך). דבר אחד בטוח הוא שבגיל השלישי לא כדאי לנחש ולהתנסות כי אחרים לוקחים תוספי תזונה, או כי מישהו אמר לכם שכדאי לכם. גופכם הוא ייחודי ומומלץ לבדוק את הנושא היטב. לפני הכל כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה או דיאטנית, וכן ניתן להתייעץ עם הרוקח/ת. אנשי המקצוע האלו ידאגו לשאול את השאלות הרלוונטיות ועל פי התשובות יוכלו לתת לכם ייעוץ מקצועי. עם הזהירות הנכונה תוספי מזון יכולים להיות עזרה טובה לבריאותכם.
סביר גם כי בגיל שלכם, יהיו לכם מחסורים שונים שתוספי מזון יכולים לסייע ולהשלים אותם. הגוף בגיל מבוגר עובד לאט יותר, כל המטבוליזם של הגוף פחות יעיל ולכן נוצרים מחסורים אלו שיכולים להתהוות גם אם אתם מנהלים אורח חיים בריא לגמרי.
האם כדאי להתייעץ עם רופא לפני שצורכים תוספי תזונה בגיל מבוגר
בהחלט. בגיל מבוגר הגוף שלכם יכול להתמודד פחות טוב עם שינויים לא רצויים. יתכן כי אתם סובלים ממחלות רקע שונות או נוטלים תרופות באופן קבוע, ולכן מומלץ להתייעץ עם הרופא שלכם. תוכלו לבצע גם בדיקת דם לאיתור אותם מחסורים, כך שהרופא יוכל להמליץ על תוספי המזון הנכונים לכם ובמינון הנכון לכם.
חשוב לדעת כי תוספי מזון עלולים גם להתנגש עם תרופות שאתם לוקחים. אם תוספי מזון הם מוצר צריכה ללא מרשם רופא שנראים די בטוחים, הדבר יכול להיות נכון עבור אנשים ללא מחלות רקע ותרופות מרשם, אבל כדאי להיות זהירים ולבדוק היטב מה אתם מכניסים לגוף שלכם.
דוגמאות לתוספי תזונה שיכולים להתאים לגיל השלישי
- תוספי ברזל: אלה מחזקים את הגוף באופן כללי. מחסור בברזל גורם לעייפות, חולשה כללית וחולשה של המערכת החיסונית של הגוף.
- תוסף מגנזיום: מחזקים את השרירים. מחסור במגנזיום מגביר את הסיכון ללקות בסוכרת ומחלות לב. למי שעוסק פחות בפעילות גופנית בגיל השלישי (מומלץ כן אם אתם יכולים), תוסף מגנזיום יכול לסייע. מגנזיום יכול לגרום לתופעות לוואי שונות כמו התכווצויות שרירים, כאבי גב ועוד ולכן מומלץ להתייעץ לפני נטילה.
- תוספי סידן וויטמין D: אלה שומרים ויכולים גם לחזק את העצמות שלכם ולשמור על בריאות השיניים שלכם. מחסור בסידן יכול לגרום למחלת אוסטאופורוזיס, ומגביר את הסיכון לשברים. נטילה יחד עם ויטמין D אמורה לחזק את ההגנה על עצמות גופכם.