Presbycusis – הוא המונח הרפואי לירידה בשמיעה שנובעת מתהליכי ההזדקנות והוא גם הגורם השכיח ביותר לאובדן שמיעה בקרב קשישים.
ברוב המקרים סוג זה של אובדן שמיעה אינו ניתן לריפוי או לטיפול והפתרון הטוב ביותר הוא מכשיר שמיעה. 50% מהמבוגרים בארה”ב בגילאים שבין 75 ו-84 מתחילים לסבול מתופעה זו שמתגברת ועולה ל-95% עד גיל 94.
למרות המגבלות המשמעותיות שאובדן השמיעה גורם לקשישים, רק כ-20% מהמבוגרים בארה”ב רכשו אי פעם מכשיר שמיעה, ורובם משתמשים בו רק לעיתים רחוקות. למה אנשים לא מנצלים את מכשיר השמיעה שלהם? ובכן, אם גם אתם נאבקים בירידה בשמיעה ומתנגדים להשתמש במכשיר, חשוב שתדעו שהסיבות הנפוצות לאי שימוש במכשירי שמיעה, אינן הגיוניות, והן:
- זה קשור לגיל. קשה לעשות ויתור כלשהו לזקנה בתרבות שמאדירה את הנעורים. אבל, האם אתם באמת רוצים לבקש כל הזמן מאנשים שיחזרו על דבריהם, רק כדי שלא תיראו זקנים?
- קשיי הסתגלות. אחת הסיבות השכיחות ביותר לדחיית מכשיר השמיעה היא שזה פשוט מסובך מדי. "אני זקן מדי לשינוי ולא בא לי להתעסק בזה” – היא תלונה נפוצה. היזכרו בשלט רחוק של הטלוויזיה, האם הוא לא נראה לכם פעם מסובך להפעלה?
- קוסמטיקה. יצרני מכשירי שמיעה מודעים לכך שהמראה החיצוני הוא גורם חשוב. לכן, הם ממשיכים לייצר מכשירי שמיעה קטנים יותר ויותר (למרות שקטן יותר אינו בהכרח טוב יותר). מכשירי השמיעה של היום יכולים להסתתר בתוך האוזן. אבל גם אם מכשיר השמיעה שלכם נראה לעין, האם זה באמת סיפור כה גדול? האם אתם מודאגים מכך שמישהו יראה אתכם עם משקפיים?
- ציפיות לא מציאותיות. אולי שמעתם מחברים שמכשירי שמיעה פשוט לא עובדים. במקרים רבים ניסיון רע בשימוש במכשיר שמיעה נובע מהערכה רפואית גרועה ומהתאמה לא מספקת. אבל, גם בנסיבות הטובות ביותר, השמיעה שלכם לא תחזור למצבה הקודם. מכשירי שמיעה עוזרים אבל לא מרפאים.
- עלויות. לא תמיד הביטוח הרפואי שלכם יכסה את רכישת מכשיר השמיעה, והוא יקר למדי. ייתכן שהאבחון עצמו מכוסה על ידי הביטוח, אבל מכשיר שמיעה בודד יכול לעלות כ-2,500 $. עם זאת, שווה להשקיע במכשיר שמיעה איכותי כדי לשפר את איכות החיים.
רכישת מכשיר שמיעה
אם שוכנעתם לנסות מכשיר שמיעה, עשו זאת בדרך הנכונה. התחילו עם רופא המשפחה. ברוב המקרים תצטרכו לפנות למומחה אף, אוזן וגרון. יש בעיות שמיעה בקרב קשישים שניתן לטפל בהן, לכן חשוב לעבור אבחון ולקבל את מכשיר השמיעה שמתאים לכם. ייתכן שהמומחה יציע לכם להיבדק גם על ידי אודיולוג כדי שיתאים לכם את מכשיר השמיעה שלכם.
למה לצפות כשרוכשים מכשיר שמיעה? ובכן, האודיולוג יתאים לכם אישית את מכשיר השמיעה שלכם ויעזור לכם לעבור את תקופת ההסתגלות. בדרך כלל תוכלו לחזור אליו אם אתם חשים אי נוחות ומתקשים להסתגל למכשיר.