בתי דיור מוגן קיימים בישראל מזה שנים רבות ומאז שנת 2012 פועלים במסגרת
חוק הדיור המוגן. החוק מגדיר גם מינוי מפקחים וסמכויותיהם לאכיפת ביצוע הוראות החוק.
מהם הסטנדרטים בבתי דיור מוגן פרטיים
בתי דיור מוגן פועלים בהתאם לחוק הדיור המוגן ומחוייבים לספק שירותים בסיסיים ולעמוד בתנאים ברורים לקבלת אישור הפעלת בית דיור מוגן. יחד עם זאת, אם קיימת הגדרה ברורה לסוגי השירותים שבית דיור מוגן חייב לספק כחוק, לא ממש קיימת הגדרה או מדד לגבי איכות השירות וכל בית
דיור מוגן מתנהל בהתאם להחלטתו כל עוד זה כמובן מתבצע במסגרת החוק. מכאן שיכולים להיות פערים לא קטנים בין בית דיור מוגן אחד לאחר, וחשוב לבדוק זאת היטב ולהתרשם מרמת השירות, היקף השירות (חלק מבתי דיור מוגן יספקו רק את השירותים הבסיסיים ביותר בהתאם לחוק כחלק מסל השירותים וחלק יספקו סל שירותים מורחב). מעבר לעניין איכות השירות, ישנה גם חשיבות לגבי עלויות שוטפות החלות על הדייר - האם הכל כלול או שעבור חלק מהפעילויות והשירותים נדרשים לשלם תשלומים נוספים.
חוק דיור מוגן - מה הוא אומר
חוק הדיור המוגן מגדיר את חובות בית הדיור המוגן בהם יש לעמוד על מנת לקבל את הרישיון להפעלת בית דיור מוגן, וכן את זכויות הדיירים בבית דיור מוגן.
חובות בית הדיור המוגן
שירותי בריאות חובה:
- שירותי בריאות על יד אחות במקום כולל ניהול מידע רפואי של הדיירים והפנייה לטיפול רפואי, בהתאם לצורך ולרצון הדיירים.
- עזרה ראשונה סביב השעון בבית הדיור המוגן הניתנת על ידי אדם בעל הכשרה מתאימה.
- בבית דיור מוגן בו יותר מ-250 דירות, חובה להפעיל מחלקה סיעודית לאשפוז הדיירים במקרה הצורך. במקרים מסוימים, בית דיור מוגן יכול לקבל פטור מהפעלת מחלקה סיעודית אם:
- בסמוך לבית הדיור המוגן פועלת מחלקה סיעודית וקיים הסדר בין בית הדיור המוגן למחלקה סיעודית זו עבור אשפוז דייר הזקוק לכך באותה מחלקה.
- מתקיימים סיבות מיוחדות המצדיקות אי הקמת או הפעלת מחלקה סיעודית באותו בית דיור מוגן.
- במידה וקיימת מחלקה סיעודית בבית דיור מוגן, יש חובה לשהיית רופא במקום, במהלך כל שעות היממה.
- צוות רב מקצועי הכולל רופא, עובד סוציאלי ואחות. קבלת דייר לדיור מוגן יכולה להיות תלויה באישור הצוות הרב מקצועי במקום. כמו כן צוות זה רשאי לקבוע שהדייר צריך לעבור מדירתו בשל שינוי במצבו הרפואי (למשל מעבר למחלקה סיעודית, לבי"ח ועוד).
שירותים כלליים:
- מענה אנושי לדיירים 24 שעות ביממה
- יצירת קשר יומית עם כל דייר ודייר לווידוא שלומם
- בקרה מלאה על כניסת אורחים לבית הדיור המוגן
- שירותי אחזקה לבית הדיור המוגן ולדירות, לשטחים הציבוריים, למערכות ולציוד שמעמיד הדיור המוגן לטובת הדיירים
- שירותי ניקיון לבית הדיור המוגן ולשטחים הציבוריים. בבתי דיור מוגן רבים ישנו גם שירות ניקיון פעם בשבוע בדירות הפרטיות
שירותי תרבות ופעילויות:
פעילויות תרבות, העשרה וספורט מתוך סל שירותים שהוגדר על ידי שר הרווחה בהתייעצות עם השר לאזרחים ותיקים. מגוון הפעילויות והיקפם נקבע בהתייעצות עם ועד הדיירים (ולכן יכול להיות שוני בין בתי דיור מוגן לגבי המגוון).
שירות סוציאלי:
עובד סוציאלי מוסמך
זכויות הדיירים המוגנים:
- זכות ניהול חיים על פי רצונו של הדייר בהתאם לכללי ההתנהגות הנהוגים בבית הדיור המוגן הספציפי.
- מותר לדייר להיות בקשר ישיר עם כל עובד בדיור מוגן כל עוד הוא מסכים לכך.
- במידה והדייר מעוניין שמטפל/ת סיעודי/ת יחיו במחיצתם, בדירתם בדיור המוגן, הדבר ניתן בהסכמת בית הדיור המוגן והצוות הרב-מקצועי במקום, או מטעם רשויות המדינה, במידה וקיים צורך רפואי או תפקודי במטפל, ולרוב על הדייר לשלם תוספת למחיר החודשי עבור שהיית המטפל.
- מותר לדייר למנות מיופה כוח מטעמו על מנת לטפל בענייניו מול בית הדיור המוגן.
- מותר לדיירים להתארגן במסגרת ועד דיירים כדי לייצג אותם מול בעל רישיון הדיור המוגן וגופים אחרים הקשורים למקום.
מעבר לשירותי החובה, כל בית דיור מוגן מציע שירותים שונים. לעיתים אלו נקבעים לפי דרישת דיירים ולעיתים השירותים הנוספים ניתנים על מנת להעלות את רמת בית הדיור המוגן ובהתאם לסטנדרט האיכות שהם קובעים לעצמם.
איך מפקחים על הפעילות בבתי דיור מוגן
חוק הדיור המוגן מגדיר כי ממונה מטעם משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים יהיה אחראי לטיפול בפניות הדיירים בדיור מוגן ולפיקוח על בתי הדיור המוגן. הממונה רשאי, במידה ונמצא כי בית דיור מוגן הפר את הוראות החוק, להורות על תיקון הליקוי.