לכל האזרחים המבוגרים בישראל מגיעות זכויות שונות ומגוונות שבלא מעט מקרים הם כלל לא מודעים לקיומן ולכן לא מנצלים אותן. אם אתם מתקרבים לגיל מבוגר או שאתם כבר נמנים על אוכלוסיית המבוגרים ומעוניינים לדעת יותר על הזכויות השונות הקיימות ואיך למצות אותן, מאמר זה הוא בדיוק בשבילכם.
לאלו זכויות מטעם המדינה זכאים אזרחים מבוגרים
מדינת ישראל מקנה לא מעט זכויות לאזרחים המבוגרים:
- ביטוח לאומי: קצבת זיקנה לא מתקבלת אוטומטית ומותנית בהגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי אשר יחשבו את זכאותכם וסכום הקצבה בהתאם לפרמטרים שונים כגון גיל המבקש, שנות וותק בביטוח לאומי (שנים בהם שילמתם ביטוח לאומי), הכנסה נוכחית ועוד. למשל יתכן כי ממש בגיל הפרישה לפנסיה, אם אתם בעלי הכנסה גבוהה, לא בטוח שתוכלו לקבל קצבה לפני גיל 70. כמו כן אם גובה הפנסיה ממקום העבודה נמוך במיוחד, ניתן לבדוק את זכאותכם לתוספת השלמת הכנסה לקצבת הזקנה.
- מערכת הבריאות וקופות חולים: בגיל מבוגר ייתכן ואתם זכאים לפטורים והנחות שונות ברכישת תרופות, עבור שירותים רפואיים בקופות, בהשאלה וסיוע במימון ציוד רפואי, מכשירי שמיעה, עזרים שונים, שיקום, טיפולים פיזיותרפיים, נופשונים, טיפולי שיניים, ועוד.
- דיור: אזרחים מבוגרים במצבי בריאות או מצבים כלכליים שונים, יכולים להיות זכאים לבית אבות, הוסטל, דיור ציבורי, דיור מוגן וכיו"ב, בהתאם למבחן הכנסה ומצב רפואי. מדובר כמובן במוסדות ששייכים למדינה או שמסובסדים על ידיה.
- הקלות במס הכנסה
- כניסה למרכזי יום של משרד הרווחה למבוגרים
- פטור מהמתנה במוסדות ציבוריים מעל גיל 80
- הנחה בתחבורה ציבורית (50 אחוז) מגיל הפנסיה (בתנאים שונים)
- הנחות במוסדות ציבור כגון מוזיאונים, תאטרונים, בתי קולנוע, שמורות טבע, גנים ואתרים לאומיים
- פטור מתשלום על חניה בחלק מהרשויות
- הנחה בארנונה
- הנחה בתעריפי החשמל
אילו זכויות נוספות ניתנות לאזרחים באופן פרטי
קיימים מועדוני צרכנות שונים לאזרחים מבוגרים המקנים זכויות שונות. לדוגמא, "שלישי בשלייקס" שהיא יוזמה של המשרד לאזרחים ותיקים, מקנה לאזרחים מבוגרים כרטיסים לקולנוע ב-10 ש"ח בלבד, דמי כניסה סמליים למוזיאונים, הנחות בבתי עסק שונים ורבים וקשת הטבות נוספות.
כמו כן מבוגרים עצמאיים זכאים לבחור לעבור למסגרת של
דיור מוגן (בהתאם ליכולתם הכלכלית) ולזכות במגוון רחב יותר של שירותים ופעילויות.
כיצד לוודא שאתם מקבלים את מה שמגיע לכם
על מנת לוודא שאתם מקבלים באמת את מה שמגיע לכם, חשוב פשוט לבדוק לעומק. ניתן לבצע זאת לבדכם, אבל ישנם נושאים מורכבים שלא כל אחד יהיה לו נוח עמם. לכן באפשרותכם לפנות לגופים שונים היכולים לספק לכם מענה לכל או חלק מהשאלות שלכם:
- המשרד לשוויון חברתי
- מוקד רווחה לאומי של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
- שירות הייעוץ לאזרח הוותיק ומשפחתו מטעם המוסד לביטוח לאומי
- מרכז מידע רעות – אשל
- יד ריבה - סיוע משפטי לקשיש
- כן לזקן
- ידיד - מרכזי זכויות בקהילה
- ג'וינט ישראל - אשל
- שי"ל - שירות ייעוץ לאזרח
- הלב - איגוד העמותות למען הזקן בישראל
- משרדי ממשלה נוספים (בריאות ועוד)
- עורכי דין, רואי חשבון וכודמה
- ארגונים שונים לסיוע לניצולי שואה
- ארגונים שונים לסיוע לעולים חדשים
למי שאינו מעוניין או יכול להשקיע זמן רב בפניות לגופים שונים ורבים, מומלץ לפנות לבן משפחה קרוב או לעורך דין המתמחה בתחום זה שיוכל לבצע את כל הבדיקות עבורכם ולהבטיח את מיצוי זכויותיכם. מה שבטוח הוא שלכל אחד מכם מגיעים זכויות שונות שחבל לא לממש. הרי מגיע לכם.