אחת מהמחלות הנוירולוגיות הקשות יותר בהן ניתן ללקות בגיל מבוגר, היא מחלת הפרקינסון. עיקר הפגיעה מהמחלה היא שיכולת התפקוד הפיזי של החולה בה הולכת ויורדת ככל שהמחלה נמשכת. למחלה זו אין מרפא והגורמים לה אינם וודאיים עדיין, כך שלא ברור אם ניתן למנוע אותה.
במאמר זה נציג לכם מידע כללי על המחלה ואין לראות בו ייעוץ רפואי בשום מקרה.
פרקינסון - גורמים
המחלה נוצרת כאשר במוח נפגעים תאים המייצרים את החומר דופמין, המשמש להעברת מסרים ולו בעצם תפקיד מאוד חשוב המשפיע באופן ישיר על היכולות הגופניות.
בעולם הרפואה עדיין מנסים להבין מהם הגורמים לפגיעה בתאים המייצרים את הדופמין, וכיום ישנן השערות בלבד לגבי זה, כך שהם אינם וודאיים. ההשערות העיקריות הן:
- גורמים גנטיים
- בחלק קטן מהחולים נמצאה הרעלה של מתכות שונות
- אנשים להם יש בעיה במנגנון ניקוי הרעלים בכבד, יכולים להיות בסיכון כאשר הם נחשפים לרעלנים המשבשים את תפקוד מערכת העצבים
תסמינים של פרקינסון
למחלת הפרקינסון ישנם תסמינים שלרוב מופיעים בסוף העשור החמישי לחיים. ישנם גם צעירים יותר העלולים לחלות במחלה, אבל באחוז ממש מזערי.
בתחילה לא ממש אפשר להבחין בתסמיני המחלה, אך עם הזמן הם מתגברים ואז אי אפשר להתעלם מהם יותר:
- רעידות - ניתן להרגיש רעד בידיים וברגליים, ובדרך כלל זה מתחיל באחת מכפות הידיים. הרעד יכול להתגבר כאשר נמצאים במתח נפשי או במצב של עייפות מוגברת. עם התפתחות המחלה, ניתן להרגיש רעידות גם בלסת, בלשון, ועוד.
- קשיון שרירים - לחלק מהחולים במחלה נוצר קשיון בשרירים דבר הגורם לכאבים רבים, בעיות בתנועה, שרירים מכווצים וגם עייפות וחולשה כללית.
- חוסר יציבות - החולים רוכנים קדימה מדי או אחורה מדי ועלולים ליפול בקלות. חוסר היציבות גם משפיע על ההליכה - הליכה מהירה שאינה רצונית רק בשביל לשמור על היציבות או לחילופין עצירה וקפיאה במקום ואז מעידה.
- איטיות - תנועות שונות בגוף הופכות איטיות יותר, וכך גם הדיבור, כתיבה, חשיבה וכדומה. דברים המתרחשים באופן ספונטני בגוף פתאום הופכים לאיטיים ואי אפשר לצפות מתי זה יקרה. החולה יכול ברגע אחד להתנהג רגיל, וברגע אחר פתאום להיות איטי מאוד.
אלו הם התסמינים העיקריים של מחלת הפרקינסון.
תרופה לפרקינסון
כפי שצוין קודם, אין למחלה הזו מרפא, אך ישנן תרופות שיכולות להקל על התופעות ולהיטיב עם החולים. התרופות אינן ניתנות באופן אוטומטי לכל החולים, שכן יש להגיע למינון מדויק ופרטני עבור כל חולה וחולה. המינון של התרופות השונות תלוי במצב והתקדמות המחלה, גיל החולה והאם הוא סובל ממחלות נוספות במקביל. בנוסף, לא מדובר בתרופה אחת ויחידה, אלא בתמהיל של כמה תרופות - בהתייחס למטופל באופן פרטני - אשר יקלו עליו.
נציין כאן שהתרופה הידועה כיום כיעילה ביותר עבור הטיפול בפרקינסון היא תרופה בשם לבודופה. התרופה מכילה כימיקל אותו ניתן למצוא בצמחים ובבעלי חיים, ותאי העצב קולטים את אותו כימיקל והופכים אותו לדופמין במוח. התרופה מסייעת להפחית את הסימפטומים (עוזרת בעיקר בעניין קשיון השרירים וקצת פחות בעניין הרעידות), והחולים צריכים להפחית בצריכת החלבונים על מנת שהתרופה תיספג טוב יותר ותפעל ביעילות.