ברוב הישובים והערים בארץ קיימים מועדוני גמלאים לרווחת התושבים המבוגרים. מועדונים אלו מיועדים לקשישי העיר שהם עדיין עצמאיים ומתגוררים בבתיהם, והם כוללים מגוון פעילויות מסוגים שונים. להלן מידע מפורט על מועדוני גמלאים.
מהו מועדון גמלאים?
מועדון גמלאים או מועדון קשישים הוא מסגרת המיועדת לרווחת התושבים המבוגרים ביישוב. במסגרת זו מגיעים בני גיל הזהב אל המקום בכל בוקר ושם נערכות פעילויות שונות איתם יחד או עבורם. מועדונים אלו מופעלים על ידי הרשות המקומית יחד עם משרד הרווחה, ונציגי המשרד אף מגיעים למקום על מנת להקל על המבוגרים בגישה לשירותי הרווחה.
הרעיון המרכזי מאחורי המועדונים הללו הוא בעיקר הרצון לסייע למבוגרים להמשיך בפעילות יום-יומית על מנת לא להישאר בבית לבד, ללא תעסוקה וללא חברה. ישנם
סיכונים בבדידות בגיל השלישי ומועדונים אלו מאפשרים לכל מבוגר לנצל את זמנו טוב יותר ולהפחית את הסיכונים השונים.
אילו סוגי מועדוני גמלאים קיימים?
ישנם כמה סוגים עיקריים, המאפשרים בעצם לכל אחד למצוא את הפעילות והסביבה המתאימים לו. להלן הפירוט:
- מועדון גמלאים תעסוקתי: זהו מועדון אליו מגיעים מדי יום ובו המבוגרים מועסקים בעבודות קטנות למיניהן המגיעות ממפעלים קטנים לדוגמה, כגון מיון, קיפול, אריזה וכדומה. המבוגרים אינם מקבלים שכר, אך הם מתוגמלים בדרכים אחרות כמו מלגות עידוד. הדגש במועדון זה הוא המסגרת השומרת על שגרה, תעסוקה והתערות חברתית תוך כדי העבודה. ישנם גם מועדונים המאפשרים פעילות התנדבותית בשיתוף פעולה עם עמותות וארגונים הזקוקים למתנדבים.
- מועדון גמלאים חברתי ותרבותי: לסוג מועדון זה מגיעים על מנת להיפגש עם מבוגרים נוספים מהאזור, להשתתף בפעילויות כגון חוגים, טיולים, הרצאות וכדומה.
- מועדון גמלאים לימודי: במועדון מסוג זה, ניתן לקבל שיעורים להשלמת השכלה עבור קשישים אפילו ברמה של לימוד קרוא וכתוב.
- מועדון גמלאים לעולים: ישנם מועדונים המיועדים לאוכלוסיות עולים מבוגרים שקשה להם יותר להשתלב בחברה הישראלית, ושם הם מוצאים מכנה משותף עם עולים מבוגרים נוספים מאזור המגורים שלהם, איתם הם יכולים לדבר בשפת האם שלהם.
- מועדון גמלאים לניצולי שואה: מועדונים אלו מיועדים לקשישים ניצולי שואה, בהם ניתנים שירותים ברמה פרטנית או קבוצתית לקבוצת אוכלוסייה זו, על פי הצרכים המיוחדים שלהם.
- מרכז יום לקשיש: זהו מועדון הנותן מענה חברתי וטיפולי לקשישים אצלם חלה ירידה בתפקוד היום-יומי, והם זקוקים לעזרה בסיסית כגון האכלה, רחצה וכדומה. במועדון ישנו גם דגש על הפן החברתי, אך הקשישים מקבלים גם טיפול פרטני. קשישים אלו עדיין מתגוררים בביתם אך זקוקים למעט עזרה.
אילו שירותים מקבלים במסגרת מועדון גמלאים
רשויות מקומיות רבות נותנות גם שירותי הסעה למבוגרים שאינם יכולים להגיע עצמאית למועדון. כמו כן המבוגרים מקבלים בחלק מהמקומות גם ארוחת בוקר קלה וארוחת צהריים חמה.
מעבר לכך, כפי שצוין מעלה, ישנה נוכחות של עובדות סוציאליות ממשרד הרווחה, ישנן מטפלות המסייעות במידת הצורך לפעולות שונות, ישנם מדריכים ללימודים ולטיולים ועוד.
מה המחיר של הצטרפות למועדון גמלאים?
עבור מרכז יום לקשיש: במידה והקשיש זכאי לגמלת סיעוד, ישנו תשלום סמלי של כמה עשרות שקלים לחודש. אם לקשיש אין זכאות לגמלת סיעוד הוא יכול להצטרף באופן פרטי, והמחיר שונה בכל מסגרת ורשות מקומית.
לגבי מועדוני גמלאים: המחיר גם כאן משתנה בין המקומות והוא מתחיל מכמה עשרות שקלים לאדם לחודש.