רוב האנשים לא מפנים כך סתם זמן ומתחילים לתכנן את סוף חייהם, לפחות לא לפני שהם נעשים חולים מאוד. אבל האמת היא שברגע שבו נבין שכולנו נגיע לשם בסופו של דבר, חשוב להיות מודעים לתוכניות שצריך לערוך. החלק הרגשי של ההכרה בכך שאנחנו עומדים למות הוא לא דבר שאפשר להתכונן אליו ולמרות שכולנו יודעים שזה אפשרי, אנחנו עדיין בהלם משתק. אבל אפשר להיערך לפחות לחלקים המעשיים.
לרובנו, בני המשפחה והחברים הם הדבר היקר לנו ביותר. כדבריה של מאיה אנג’לו, המשוררת והסופרת האמריקאית: "למדתי שאנשים יישכחו מה שאמרת, אנשים יישכחו מה שעשית, אבל אנשים לא ישכחו אף פעם כיצד גרמת להם להרגיש”.
לכן, חשוב שלא נשאיר אחרינו בעיות וקשיים כאשר יגיע יומנו להיפרד מהעולם. במאמר זה נתרכז בפרט אחד קטן ומשמעותי שכדאי לתת עליו את הדעת כי הוא ישפיע על בן הזוג שיוותר בחיים לבדו. הכוונה היא לסעיף אריכות ימים בחשבון הבנק המשותף של בני הזוג. רוב הזוגות בישראל אינם מודעים לסעיף זה, שקשור ביכולת להמשיך ולהשתמש בחשבון הבנק המשותף לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג.
אפשרויות לניהול חשבון בנק משותף
ייפוי כוח - בעל החשבון חותם על ייפוי כוח עבור בן זוגו. ייפוי כוח זה מאפשר לבן הזוג המיופה לפעול בחשבון הבנק כרצונו. שני חסרונות לייפוי הכוח: מייפה הכוח יכול לבטל חד צדדית את ייפוי הכוח בלי לקבל את הסכמת המיופה; במקרה שמייפה הכוח נפטר, ייפוי הכוח מתבטל אוטומטית והמיופה, בן זוגו, לא יכול יותר להשתמש בחשבון הבנק ללא צו ירושה או ללא צו קיום צוואה. חשוב לדעת שבדרך כלל לוקח זמן עד שצווים אלה ניתנים.
בעלות משותפת - בני הזוג פותחים חשבון בנק משותף כששניהם רשומים על החשבון כבעלים. לבני הזוג זכויות שוות ביחס לחשבון הבנק. בן זוג אחד לא יכול לבטל את זכויותיו של השני בחשבון הבנק ללא קבלת הסכמתו בכתב. בבעלות משותפת על חשבון הבנק, כשאחד מבני הזוג נפטר, השני נחשב לבעל החשבון ולכן רשאי להמשיך להשתמש בחשבון כרצונו.
אבל, אליה וקוץ בה. ללא צו ירושה או צו קיום צוואה, הבנק יחסום גם את החשבון המשותף בפני בן הזוג שנותר בחיים, אלא אם כן בני הזוג חתמו על טופס אריכות ימים.
זאת ועוד, גם אם בני הזוג כן חתמו על סעיף אריכות ימים, אבל חלפו יותר מעשרים שנה מאז החתימה, הבנק עדיין עלול להקשות על בן הזוג שנותר בחיים, בדרך כלל בטענה שעבר זמן רב מאז החתימה.
לכן, מומלץ לבני זוג שמנהלים חשבון בנק משותף לברר עם נציג הבנק לגבי חתימה על סעיף אריכות ימים, ואם עברו שנים רבות מאז החתימה על סעיף זה, רצוי לברר בבנק את נושא חידוש החתימה.
חשוב לשים לב שבגלל חוקי הירושה, הכסף בחשבון הבנק בעצם לא שייך מבחינה קניינית לבעל החשבון שנותר בחיים, ולכן הבנק אמנם יאפשר לו לבצע פעולות שונות בחשבון כולל משיכת כספים, אבל עד למתן צו ירושה הכסף שייך בעצם ליורשים ולא לבעל החשבון.