אחת הפעילויות היותר מהנות ומגבשות שאפשר לעשות עם ילדים בכל הגילאים היא בישול ואפיה. גם אם אתם לא בשלנים מהוללים, עדיין אפשר להכין יחד כל מיני מאכלים או מאפים ביחד עם הנכדים. לפעילות הזו ישנם גם כמה יתרונות, מעבר להנאה המשותפת. מה תוכלו להכין יחד ומה אתם והילדים תפיקו מכך? על זאת ועוד – במאמר זה.
יתרונות פעילויות בישול ואפיה משותפות
כמו שכתבנו בתחילה, בפעילות משותפת של אפיה או בישול ישנה הנאה רבה. מעבר לכך ישנם כמה יתרונות נוספים:
- למידה: אם אתם בשלנים טובים שיכולים להפיק ארוחה בעיניים עצומות, תוכלו ללמד את הנכדים לבשל את המאכלים שאתם מתורגלים בהם. הלמידה יכולה להיות ברמה של איך קוראים מתכון, מדידת כמויות, איך טועמים, אילו טעמים עובדים טוב יחד, מה קורה למצרכים כאשר הם עוברים תהליכים מסוימים, מהם הכלים בהם משתמשים במטבח ואיך משתמשים בהם בבטחה וכדומה. כמובן שצריך להתאים את רמת הבישול לגיל הילדים וכך גם את ההסברים. אם אתם יודעים להכין אוכל בסיסי, תוכלו להפוך זאת לחוויית למידה משותפת של מתכון חדש.
- זמן איכות: יש הבדל בין זמן בו אתם מבלים עם הנכדים בביקור משפחתי רגיל כאשר כולם יושבים יחד ומדברים, לבין זמן בו אתם נמצאים עם הנכדים לבד בפעילות משותפת. זהו זמן איכותי בו קודם כל צוברים חוויות חדשות, ולא משנה מה אופי הפעילות. הנכדים יזכרו את זה כמשהו שהם עשו עם סבא וסבתא לבד. זהו גם זמן בו הם יכולים לפתח אתכם נושאי שיחה המיוחדים רק לכם, ואתם יכולים להעניק להם ידע הנובע מניסיון חיים וסיפורים שיישארו איתם תמיד. לרוב, הפעילויות בזמן האיכות הזה משאירות חותם חיובי מאוד ואתם יכולים ליצור עולם תוכן חדש המשותף לכם ולהם.
- עצמאות וביטחון עצמי: כאשר הילדים לומדים דברים חדשים ומיישמים אותם, זה תורם להם מאוד לתחושת העצמאות, ההרגשה שהם "גדולים", והדבר גם מעלה להם את הביטחון העצמי וההערכה העצמית.
אלו מאכלים אפשר להכין יחד
בעקרון אפשר לבחור בין כמה סוגי מאכלים. חשוב שהילדים יתחברו לאוכל על מנת שיוכלו לטעום תוך כדי ובסוף גם ליהנות מפרי עמלם:
- בישול חם: בתחום זה תוכלו להכין תבשילים כגון מרק, תבשילים בבישול ארוך, בישול בתנור (עוף ותפוחי אדמה, לזניה וכדומה).
- בישול קר: בתחום זה ניתן להכין סלטים שונים ומעניינים, מרק קר, פודינג או מוס.
- אפיה: בתחום זה ניתן למצוא מאפים מלוחים ולחמים לעומת מאפים מתוקים. תוכלו להכין לחם או לחמניות, עוגות בחושות (שאפשר בקלות גם להוסיף להן קרם ולקשט), בורקסים, עוגיות מלוחות.
איך נערכים לבישול עם ילדים
בתור התחלה, לא חייבים מטבח ענק המאובזר בכל המכשירים. כן צריך שיהיו כלים בסיסיים ומכשירים רבים ניתן להחליף בעבודה ידנית. כמו כן, כדאי שיהיה משטח עבודה שיהיה לילדים נוח לעמוד לידו ולבצע את המשימות השונות. אם משטח העבודה גבוה, מצאו משטח חלופי כגון שולחן האוכל כך שיוכלו לשבת לידו ואפשר לעטוף אותו בשעוונית קלה לניקוי.
אם הפעילות היא ספונטנית, תוכלו להציע לילדים לעבור ביחד על המצרכים הקיימים בבית ולפי זה לחפש מתכון מתאים שהם יבחרו. אם תכננתם את הדבר מראש, רכשו את כל המצרכים וכן יש לוודא שיש לכם את האמצעים להכין את מה שתוכנן מבחינת כלים, מקום וכדומה.
הלהיבו את הילדים לקראת הפעילות – תוכלו לשוחח איתם על כך בטלפון לפני שהם מגיעים ודברו על הפעילות כדבר כיפי. תוך כדי הבישול, החמיאו להם על העבודה הטובה שהם עושים ואם צריך לתקן אותם, עשו זאת בצורת ביקורת בונה ותמיד עם חיוך.
חלקו את המשימות השונות בהתאם ליכולות ולגיל של כל אחד, ועודדו אותם לנסות דברים שהם עוד לא ניסו בעבר. בסיום העבודה, שתפו אותם גם במלאכת הניקיון, הסידור והחזרת החפצים למקום. כך הם מקבלים את החוויה והתהליך מתחילתם ועד סופם.
הכי חשוב - לזכור שהפעילות נועדה להנאה. גם אם התלכלכו הבגדים, או שנשפך משהו על הרצפה – שמרו על מצב רוח טוב כדי שהחוויה תיזכר לחיוב זמן רב.