לאחרונה שומעים רבות על המשרד לשוויון חברתי, בהקשרים רבים של אזרחים ותיקים, מעמד האישה ומגזרי מיעוטים שונים. המשרד פועל לקידום אוכלוסיות אלו ונוספות באמצעות פרויקטים ותכניות שונות.
קידום זכויות האזרחים הוותיקים
על פי אתר המשרד לשוויון חברתי, בישראל של 2017 ישנם כ-900,000 אזרחים וותיקים שהם כ-10% מאוכלוסיית ישראל, ושיעורם באוכלוסייה עולה, ככל שעולה תוחלת החיים.
האזרחים הוותיקים זקוקים לחיזוק בכל הקשור לזכויות והטבות בתחומים רבים (על כך בהמשך) ואף להנגשת השירותים הרבים העומדים לרשותם, שכן לא תמיד הם מודעים לזכויות אלו או לשירותים השונים. הזכויות והשירותים יכולים להטיב ולשפר מאוד עם אורח החיים של האזרחים הוותיקים.
התחומים בהם פועל המשרד
המשרד לשוויון חברתי פועל עבור האזרחים הוותיקים בתחומים הבאים:
תרבות:
שלישי בשלייקס: סבסוד דמי כניסה וכרטיסים למוסדות תרבות הפזורים ברחבי הארץ בימי שלישי – אתרי מורשת ותרבות, מוזיאונים, תיאטראות, בתי קולנוע ועוד. הפרויקט נועד לאפשר לאזרחים הוותיקים ליהנות מכל המוצע במוסדות אלו במחירים שווים לכל נפש. בפרויקט זה מתקיים גם "שלישי בטבע" המציע סיורים מסובסדים של רשות הטבע והגנים.
חברה וקהילה:
כיתות וותיקים: כיתות המיועדות להעשרת אזרחים וותיקים בחטיבות ביניים ותיכונים ברחבי הארץ, תוך כדי חיזוק הקשר הרב דורי בין התלמידים בבית הספר לבין הוותיקים. יש להתעדכן על מסגרת לימודית זו ברשות המקומית.
כאן גרים: תכנית המנוהלת בשיתוף עם משרד הבינוי והשיכון ועם התאחדות הסטודנטים, המאפשרת לסטודנטים לגור עם אזרחים וותיקים בעלות נמוכה, בעוד הם מקיימים פעילויות שונות בשיתוף ולמען שותפם האזרח הוותיק.
והדרת: מתנדבי השירות הלאומי מסייעים לאזרחים וותיקים בודדים במרכזים קהילתיים ובמקומות נוספים.
קשר רב דורי: פרויקט המעודד מפגשים בין אזרחים וותיקים לתלמידים, בהם הוותיקים מספרים את סיפורם ומתעדים אותו בעזרת התלמידים באמצעים דיגיטליים. כך נחשפים התלמידים לסיפורים אישיים מרתקים והוותיקים לומדים מיומנויות מחשב ואינטרנט. הפרויקט בשיתוך בית התפוצות.
תעסוקה:
דרוש ניסיון: המשרד לשוויון חברתי מאתר מעסיקים המעוניינים להעסיק אזרחים וותיקים בעלי ניסיון בשכר ומארגן ירידי תעסוקה והשמה המיועדים לקהל המבוגר.
בריאות:
יחידות סגולה: רשת מתנדבים הפרוסה בבתי החולים בארץ המגיעים למיטות אזרחים וותיקים המאושפזים באותם בתי חולים, ומיידעים אותם לגבי הזכויות המגיעות להם בעקבות שינויים במצב הריאות שלהם, כגון גמלת סיעוד, העסקת עובד זר, זכויות והטבות לניצולי שואה ועוד. המתנדבים עוברים הכשרה מסודרת על מנת לאפשר את העברת המידע באופן מיטבי הן לחולה והן לבני משפחתו.
חוקים:
המשרד לשוויון חברתי מקדם חוקים ותיקונים לחוקים קיימים על מנת לשפר את זכויות האזרחים הוותיקים ולהקל עליהם ככל הניתן.
שירותים לאזרחים וותיקים
המשרד מפעיל מוקד ייחודי לאזרחים וותיקים המספק מידע רב וסיוע למבקשים בתחומים הבאים:
- זכויות ניצולי שואה
- ביטוח לאומי
- בריאות
- דיור
- רווחה
- ביטוחים ותכניות פנסיה
- צרכנות
- חיי היום-יום
צוות המוקד גם יוצר קשר יזום עם האזרחים הוותיקים על מנת ליידע אותם על חדשות בנושאים הקשורים אליהם. הפנייה נעשית דרך מרכזי יום, מועדוני קשישים, בתי דיור מוגן, בתי אבות ועוד.
בנוסף, אחראי המשרד על הנפקת תעודת אזרח וותיק לכל מי שהגיע לגיל פרישה על פי החוק בישראל – גברים בגיל 67 ונשים בגיל 62. התעודה נשלחת באופן אוטומטי לאזרח הוותיק סמוך לתאריך גיל הפרישה. במידה והתעודה לא הגיעה, יש ליצור קשר עם המשרד.