בעיות אורטופדיות בגיל השלישי וכיצד מטפלים בהן

בעיות אורטופדיות בגיל השלישי וכיצד מטפלים בהן
מערכות השלד והשרירים אצל מבוגרים וקשישים נחלשות עם השנים והדבר יכול להוביל לפגיעות גדולה יותר כאשר הם נופלים, מקבלים מכה או חולים במחלות הקשורות למערכות אלו. בעיות אורטופדיות מגבילות בדרך כלל את יכולת התנועה מה שמביא את האדם המבוגר להישאר בבית ולעשות פחות פעילויות כך שמצבו הפיזי ומצב רוחו עלולים להתדרדר.
 
מאמר זה יעסוק בבעיות אורטופדיות, טיפולים ופעולות מניעה.

אילו בעיות אורטופדיות קיימות אצל מבוגרים

כפי שצוין, יכולות להיות מגוון סיבות להיווצרות בעיות אורטופדיות העלולות לדרדר את מצב המבוגרים. להלן מספר דוגמאות לבעיות, מחלות וגורמים שונים הפוגעים במערכת השלד והשרירים ומביאים להיחלשות נוספת:
  • אוסטאופורוזיס – זוהי מחלת עצמות שמשמעותה הוא דלדול העצם (מה שפוגע במבנה של העצם) והיא נובעת מחוסר חמור בסידן בגוף. המחלה גורמת לכאבים במקומות שונים בגוף ולמבנה עצמות פחות דחוס מה שמאפשר שברים ממכות קטנות אפילו. למידע מורחב על המחלה - לחצו כאן.
  • פרקינסון – מחלה בה מערכת העצבים מתנוונת וגורמת להפרעות מוטוריות שונות כגון, חוסר יציבות, רעידות, תנועה איטית ועוד.
  • שחיקת סחוסים – הסחוסים במפרקים משמש כרקמה התומכת בשלד ובולמת זעזועים. כאשר הסחוס נקרע או נשחק, זהו פתח לבעיות דלקתיות וכאבים במפרקים.
  • דלקת מפרקים – זוהי קבוצה של דלקות שונות הגורמות לנזק במפרקים. דלקות אלו מופיעות לרוב אצל מבוגרים ונגרמות בעקבות מחלות כגון מחות זיהומיות או אוטואימוניות, טראומה פיזית במפרקים, רקע גנטי ועוד.
  • נפילות – מבוגרים רבים חווים נפילות הפוגעות בדרך כלל בירך או בזרוע ואף עלולות לגרום לשבר שיוביל לשיקום ארוך ולפעמים אף להגבלה על התנועה הכוללת של הגוף ומעבר למצב סיעודי. נפילות יכולות להיגרם בגלל בעיות קוגניטיביות, התמצאות מרחבית לקויה, וורטיגו ושיווי משקל.
  • פציעות ספורט – אצל מבוגרים יש יותר סיכוי להיפצע בזמן פעילות ספורטיבית בגלל יכולות פיזיות מוגבלות המגיעות עם הזדקנות הגוף. מתיחות מוגזמות של השרירים לדוגמה עלולות להשבית את הגוף.
  • שברים – שבר בעצם של אדם מבוגר בעקבות נפילה או פציעה דורש זמן החלמה ארוך יותר בגלל יכולת השיקום של הגוף שמתדרדרת עם השנים.
המצבים שהוצגו כאן הם הפופולריים והמוכרים ביותר.

האם ניתן להכין את הגוף לקראת זקנה ולהימנע מבעיות אורטופדיות

ניתן לבצע פעולות שישפרו את היכולות של מערכות הגוף השונות, מה שיכול לסייע במניעת בעיות אורטופדיות או הפחתתן.
 
 
אחד הדברים החשובים בגיל המבוגר הוא שמירה על כושר גופני וביצוע פעילויות ספורטיביות (בהתאם ליכולות הפיזיות כמובן, ותחת מעקב של רופא המשפחה). הזזת הגוף ברמות שונות תסייע לשמירה על פעילות תקינה של המפרקים לדוגמה. ישנן פעילויות ספורטיביות המותאמות למבוגרים כגון פלדנקרייז, התעמלות במים, הליכה ועוד. כדאי גם לגוון בסוגי הפעילויות ולכלול תרגילי גמישות, כוח, שיווי משקל וקואורדינציה, סיבולת לב-ריאה וכדומה. לאלו המורגלים בפעילות ספורטיבית עוצמתית כגון ריצה, מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי המשך תקין של הפעילות. כדאי גם להיעזר בפיזיותרפיסט שיסייע במניעת כאבים עתידיים היכולים לנבוע מהזדקנות הגוף.
 
דבר נוסף חשוב הוא לשמור על יכולות קוגניטיביות גבוהות. עם השנים לרוב חלה התדרדרות ביכולות שונות של המוח וזה יכול להביא אנשים מבוגרים למצבים של שוטטות במקומות שונים ולו מוכרים ואי התמצאות במרחב מה שעלול לגרום לנפילות או להיתקלויות בעצמים ולפציעות. ישנן הרבה מאוד פעילויות שניתן לעשות עוד בגיל צעיר יותר כך שזה כבר יהיה בשגרה, כגון קריאת ספרים, משחקים שונים (ברידג', שחמט, סודוקו, תשבצים ושאר משחקים של פתרון בעיות), למידה והשתתפות בהרצאות וחוגים ועוד. גם שינה חשובה מאוד בשמירה על פעילות סדירה של המוח וריכוז במהלך היום ויש לישון בגיל המבוגר כ-7-8 שעות בלילה.

שיקום אורטופדי לבני הגיל השלישי

הצורך בשיקום אורטופדי מתעורר כאשר ישנה בעיה פיזית מוטורית ברורה הגורמת לקושי בחיי היום יום, והעלולה להביא לכדי ירידה במצב הרוח ואף להתדרדרות קוגניטיבית.
בתהליך השיקום האורטופדי בעצם מנסים לשחזר את מצב התפקוד הרגיל של אדם הסובל ממגבלה בעקבות בעיות אורטופדיות כלשהן. תהליך השיקום מתחיל בהבנת המצב הפיזי של המטופל באמצעות שאלות – מה גרם לבעיה, באיזה שלב הבעיה, כיצד זה משפיע על חיי היום-יום וכדומה. הרופא גם בודק את המטופל מבחינה פיזית כמובן.
שיקום אורטופדי נעשה בשני שלבים של הבעיה:
  1. השלב האקוטי שהוא השלב הראשון – התערבות מיידית של מטפל בבעיה אורטופדית פתאומית שלא מאפשרת המשך תזוזה ותפקוד
  2. השלב הכרוני שהוא השלב השני – טיפול מתמשך בבעיה קיימת בה מורגש כאב עז לאורך זמן והמפרק אינו מתפקד
הטיפול והשיקום עצמם נעשים באמצעים שונים שאינם ניתוחיים כגון מכשירי מתיחות, מסלולים מיוחדים, גלי הלם, מכשירי לייזר, אביזרים ועוד. בנוסף, ניתן לבצע עיסויים, ריפוי בעיסוק וכל פעילות שתסייע בהחזרת טווח התנועה והפחתת הכאב.

היכן קיים שיקום אורטופדי

שיקום אורטופדי ניתן למצוא במסגרות הבאות:
  • בתי החולים במסגרת אשפוז
  • קופות החולים במסגרת הקהילה – בהתאם לתנאי הזכאות של המטופל, ניתן לעבור שיקום במכון של הקופה או בבית
  • מכונים פרטיים – השירות ניתן במכון או בבית המטופל
  • בתי אבות או דיור מוגן – הדייר יכול להיות במסגרת רגילה או במסגרת בית דיור מוגן סיעודי ולקבל שירותים של פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וכדומה



בואו לבקר. עכשיו אתם יכולים ליהנות ממסלולי הצטרפות נוחים במיוחד
התקשרו 2686*
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

אירועים אחרונים בבית גיל פז - לחצו לפרטים:
seperator

מאמרים שעשויים לעניין אותך:

דיור מוגן מחירים
דיור מוגן מחירים
בישראל מתחולל בשנים האחרונות שינוי תרבותי שמתבטא בכך שיותר ויותר בני גיל הזהב מבקשים לעבור לגור במסגרת דיור מוגן. כלכלנים מציינים שחלק מתהליך זה מקורו בטרנד שהגיע מארצות הברית, וחלקו כתוצאה מרמת החיים הגבוהה של ישראלים שהגיעו לגיל השלישי, והם יכולים להרשות לעצמם לעבור לגור בדיור מוגן.
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
בישראל חיים כיום כ-700,000 קשישים וקיימים כ-600 מוסדות שונים שמיועדים לטיפול בקשישים. רובם של מוסדות אלה נמצא בבעלות פרטית. מכל הקשישים בישראל רק כ-4% מתגוררים במסגרות ומוסדות שונים. במאמר זה נתמקד בבית דיור מוגן בהשוואה לבית אבות ובהבדלים העיקריים שביניהם.
חושבים לעבור?
נשמח לשמוע מכם
דיור מוגן בכפר סבא
פניה בצ'אט
חייג
כתוב אלינו
בית אבות יוקרתי באזור השרון - כפר סבא
רחוב הגבורות 1א' כפר-סבא
מתעניינים: 09-7642221
עמדת הקבלה 24/7: 09-7642222

 
בקרו אותנו בפייסבוק בקרו אותנו באינסטגרם