בני גיל הזהב ושינה

בני גיל הזהב ושינה
יחד עם השינויים הגופניים שמתרחשים ככל שהגיל עולה, שינויים בדפוסי השינה שלנו הם חלק מתהליך נורמאלי שאותו חווים מבוגרים רבים.

כשאנשים מתבגרים הם מתקשים יותר להירדם וסובלים מיקיצות רבות בזמן השינה, לעומת השנים בהם היו צעירים יותר. זוהי טעות נפוצה לחשוב שהצורך בשינה יורד עם הגיל. למעשה, מחקרים מוכיחים שצרכי השינה נותרים קבועים לאורך כל הבגרות. אם כך, מה מונע ממבוגרים להירדם?
 

שינויים בארכיטקטורת השינה

שינויים בדפוסי השינה שלנו, מה שהמומחים מכנים "ארכיטקטורת שינה” – מתרחשים ככל שאנחנו מתבגרים והם יכולים לגרום לבעיות שינה. השינה מתרחשת בשלבים מרובים, כולל שלבים נטולי חלומות של שינה קלה ועמוקה, ומדי פעם שלבים של חלימה (REM Rapid Eye Movement = תנועת עיניים מהירה).

מחזור השינה חוזר על עצמו מספר פעמים במשך הלילה, ולמרות שסך זמן השינה נוטה להישאר קבוע, אנשים מבוגרים יותר מבלים זמן רב יותר בשלב הקל של השינה מאשר בשלב העמוק.

מבוגרים רבים, אם כי כמובן לא כולם, מדווחים גם שהם פחות מרוצים מהשינה והם עייפים יותר במהלך היום. מחקרים על הרגלי השינה של אמריקאים מבוגרים מצביעים על עלייה במשך הזמן שלוקח להם להירדם (חביון שינה), על ירידה כללית בשנת ה-REM, ועל עלייה במספר ההתעוררויות בלילה, עם הגיל. השכיחות של הפרעות שינה נוטה גם לגדול עם העלייה בגיל. עם זאת, המחקרים מצביעים על כך שחלק גדול מהפרעות השינה בקרב מבוגרים, אפשר לייחס למחלות פיזיות ופסיכיאטריות, ולתרופות שהם נוטלים כדי לטפל בהן.
 

השפעת מקצב המחזוריות הביולוגית

בנוסף לשינויים בארכיטקטורת השינה שמופיעים ככל שאנו מתבגרים, גורמים אחרים שמשפיעים על השינה קשורים למקצב המחזוריות הביולוגית שמתאמת את העיתוי של תפקודי הגוף שלנו, כולל השינה.

לדוגמה, אנשים מבוגרים נוטים להפוך ישנונים בשעות הערב המוקדמות ומתעוררים מוקדם מאוד בבוקר, בהשוואה לצעירים. דפוס זה נקרא "תסמונת שלב השינה המתקדם”. מקצב השינה מוסט קדימה כך ש-7 או 8 שעות שינה עדיין מתקיימות, אבל האנשים יתעוררו מוקדם מאוד כי הם גם נרדמו מוקדם.

הגורמים לשינויים בשינה ובמקצב המחזוריות הביולוגית, ככל שאנו מתקדמים בגיל, עדיין לא לגמרי ברורים. חוקרים רבים מאמינים שזה קשור אולי לחשיפה לאור ואפשרויות הטיפול שמוצעות בדרך כלל לטיפול ב”תסמונת שלב השינה המתקדם”, כוללים טיפול באור בהיר.

השכיחות של נדודי שינה גם היא גבוהה בקרב בני גיל הזהב. נדודי שינה יכולים להיות כרוניים (נמשכים מעל חודש), אקוטיים (נמשכים מספר ימים או שבועות), ולעיתים קרובות קשורים למצבים רפואיים או פסיכיאטריים.

מומלץ לדבר עם הרופא לגבי תסמינים של נדודי שינה ועל כל תופעה שנובעת מתסמינים אלה. הרופא יכול לעזור להעריך עד כמה הבעיה רצינית ומה אפשר לעשות כדי לעזור לכם. לדוגמה, קיצוץ בקפאין ונמנום קל עשויים לעזור בפתרון הבעיה. אם אינסומיה יוצרת תופעות לוואי חמורות שמשפיעים על המצב הרפואי או גורמים לאדם תחושה של עייפות שמונעת ממנו מלתפקד באופן נורמאלי במשך שעות העבודה, כנראה שחשוב מאוד לבקש מהרופא טיפול בבעיה.
 
בואו לבקר. עכשיו אתם יכולים ליהנות ממסלולי הצטרפות נוחים במיוחד
התקשרו 2686*
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

אירועים אחרונים בבית גיל פז - לחצו לפרטים:
seperator

מאמרים שעשויים לעניין אותך:

דיור מוגן מחירים
דיור מוגן מחירים
בישראל מתחולל בשנים האחרונות שינוי תרבותי שמתבטא בכך שיותר ויותר בני גיל הזהב מבקשים לעבור לגור במסגרת דיור מוגן. כלכלנים מציינים שחלק מתהליך זה מקורו בטרנד שהגיע מארצות הברית, וחלקו כתוצאה מרמת החיים הגבוהה של ישראלים שהגיעו לגיל השלישי, והם יכולים להרשות לעצמם לעבור לגור בדיור מוגן.
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
על ההבדל בין דיור מוגן לבית אבות
בישראל חיים כיום כ-700,000 קשישים וקיימים כ-600 מוסדות שונים שמיועדים לטיפול בקשישים. רובם של מוסדות אלה נמצא בבעלות פרטית. מכל הקשישים בישראל רק כ-4% מתגוררים במסגרות ומוסדות שונים. במאמר זה נתמקד בבית דיור מוגן בהשוואה לבית אבות ובהבדלים העיקריים שביניהם.
חושבים לעבור?
נשמח לשמוע מכם
דיור מוגן בכפר סבא
פניה בצ'אט
חייג
כתוב אלינו
בית אבות יוקרתי באזור השרון - כפר סבא
רחוב הגבורות 1א' כפר-סבא
מתעניינים: 09-7642221
עמדת הקבלה 24/7: 09-7642222

 
בקרו אותנו בפייסבוק בקרו אותנו באינסטגרם