בגיל השלישי לעיתים אנו צריכים קצת עזרה כדי להפוך את החיים שלנו ליותר בטוחים וקלים. בגיל זה, לרוב היכולות הפיזיות שלנו פחות טובות יחד עם גוף שהוא פגיע יותר ועם יכולת החלמה פחות יעילה. עם קצת תכנון נכון ושימוש בעזרי הבטיחות הנכונים, ניתן להקטין את הסכנות באופן משמעותי ולהסיר דאגה מיותרת. במאמר זה נעלה מספר דוגמאות של
עזרי בטיחות מומלצים וכן טיפים לשמירה על בטיחות בגיל השלישי.
עזרי בטיחות בבית
סביבת הבית המוכרת, יכולה להפוך למאתגרת בגיל השלישי ואף לטמון בתוכה לא מעט סכנות פוטנציאליות. כיום ניתן בקלות למצוא עזרי בטיחות לבית שיהפכו את החיים לבטוחים הרבה יותר:
- מעקות למיטה: נפילה מהמיטה בגיל השלישי יכולה להתלוות בפציעה מיותרת. העצמות אינן חזקות כמו פעם ויכולות להישבר בקלות בעת נפילה. התקנת מעקה במיטה יכולה למנוע סכנה זו.
- כסא רחצה: סכנת החלקה ונפילה במקלחת היא אחת הסכנות הגדולות בגיל השלישי. כסא רחצה לא רק מונע החלקה אלא גם מאפשר להתקלח בנוחות ובלי מאמץ.
- שטיח נגד החלקה באמבט: השימוש במקלחת עדיף בגיל השלישי אך אם רק אמבט עומד לרשותכם, מומלץ להתקין שטיח נגד החלקה בתוך האמבט. מחוץ לאמבט ולמקלחון, הימנעו משימוש בשטיחוני בד חופשיים על הרצפה, הם מקור להחלקה. במקומם, השתמשו גם שם בשטיחון נגד החלקה.
- מעקות וידיות אחיזה: בכל מקום בו ישנו סיכון של החלקה או נפילה מיותרת, מומלץ להתקין מעקות וידיות אחיזה (קירות מסדרון, באמבטיה, שירותים ועוד).
- הליכונים, רולטורים ומקלות הליכה: שימוש בהליכון, רולטור או מקל הליכה יכול לסייע בהפחתת סכנה נפילה בעת הליכה.
- לחצן מצוקה: בעת צרה, חשוב בגיל השלישי שיהיה קל ומהיר ליצור קשר עם גופים שונים לקבלת סיוע. ישנם מוצרים שמתחברים לשירותים שונים כגון מוקדים שיכולים לסייע בעת צרה.
- תאורת לילה: במידה ויש צורך ללכת לשירותים בשעות הלילה, ניסיון להתהלך בחושך או הסתנוורות מהדלקת תאורה חזקה יכולים לגרום לכם לנפילה. כדאי להתקין תאורת לילה חסכונית שתישאר דלוקה לכל אורך הלילה, במסדרון ובשירותים, כך שתוכלו לגשת בקלות ובבטחה.
שמירה על בטיחות מחוץ לבית
הסביבה מחוץ לבית מלאה בסכנות אשר בגיל השלישי הופכות לחמורות הרבה יותר. בגיל זה אין אנו יכולים להגיב במהירות כמו בגיל צעיר - השמיעה והראיה שלנו יכולות להיות לקויות, לכן חשוב להיזהר שבעתיים, לקחת את הזמן כדי לאתר סכנות פוטנציאליות כדי להימנע מהן.
במידה ואינכם יכולים להתהלך בצורה יציבה אז כמובן שמומלץ לעשות שימוש בעזרי הליכה כגון רולטורים או מקלות הליכה כפי שהזכרנו קודם. אלה מספקים גם אחיזה וגם בסיס יציב הרבה יותר כך שניתן למנוע נפילות שהיו מתרחשות בלעדיהם.
חשוב להסתכל על משטחי ההליכה עליהם אתם פוסעים. אם הרצפה עקומה, עם בורות, עם חול, חצץ, מים, או כל דבר שעלול לגרום לאיבוד יציבות ונפילה, כדאי לעקוף ולהימנע מללכת על גביהם, גם אם זה במחיר של הליכה ארוכה יותר. במידת הצורך, אל תהססו לבקש עזרה מהסובבים אתכם, למשל כדי לעבור מעבר חציה בבטחה.
ערנות ויכולת שמיעה וראיה הם חשובים למניעת סכנות ושמירה על בטיחות מחוץ לבית. חשוב לכן להצטייד במקרה הצורך במשקפיים ובעזרי שמיעה להם אתם רגילים. במידה ואתם נוטלים תרופות הגורמות להפחתה בריכוז וערנות, עדיף להימנע מיציאה מהבית בזמן שהתרופה משפיעה עליכם.
כמו כן, חשוב שתלבשו בגדים נוחים שאינם מגבילים את התנועה שלכם ונעלי הליכה סגורות, נוחות ויציבות.
נהיגה בטוחה בגיל השלישי
נהיגה בגיל השלישי מאתגרת יותר ומלווה בסכנות רבות יותר מאשר בגיל צעיר. זאת מפני שיכולת ומהירות התגובה שלנו פוחתת עם השנים ואנו רואים ושומעים פחות טוב. לעיתים גם כלי הרכב עצמו לא מטופל כראוי ובתדירות נכונה ולכן כדי לשמור על הבטיחות בנהיגה בגיל השלישי הקפידו על:
- בצעו לעצמכם מבחן "כשירות" לפני כל נהיגה: האם אתם ערניים? האם יש לכם את כל אביזרי הראיה והשמיעה הנחוצים? האם אתם במצב פיזי טוב מספיק כדי להבטיח שליטה נכונה בכלי הרכב? אם קיים ספק, עדיף להימנע, למענכם ולמען משתמשי הדרך האחרים.
- בצעו מבחן כשירות לכלי הרכב: האם הרכב מטופל ותקין? אם אינכם בטוחים, מומלץ להיכנס למוסך מוסמך ולבצע בדיקה ותיקון במידת הצורך. החלפת רפידות בלמים אינה יקרה ובהחלט יכולה להציל חיים למשל. אם הרכב בעל תיבת הילוכים ידנית שקשה לכם לתפעל, שקלו מעבר לרכב בעל תיבת הילוכים אוטומטית.
- מערכות התרעה: כיום בהרבה רכבים חדשים מתקינים מערכות בטיחות והתרעה, התרעה מפני קירבה להולך רגל, רכב אחר, יציאה מהמסלול ועוד, ההתרעות הן גם ויזואליות וגם קוליות. ניתן להתקין מערכות כאלה גם ברכבים ישנים יותר והן עשויות לסייע רבות במניעת תאונות מיותרות.
- בעת נהיגה, השאירו את הטלפון הנייד בכיס או תא כפפות. הודעות ושיחות נכנסות הן מקור לאיבוד ריכוז עם פוטנציאל גבוה לתאונה בכל הגילאים, אע אחת כמה וכמה בגיל השלישי.
- במידה והשמיעה שלכם לקויה, אל תקשיבו למוזיקה רועשת בתוך הרכב מה שמונע מכם את האפשרות לשמוע את הסביבה מחוץ לרכב.
- אם יש ספק - אין ספק: נכון שכלי רכב והעצמאות שהוא מספק הם דבר חשוב, אך חשוב לא פחות להיות כנים עם עצמכם. אם יש לכם ספק ביכולת שלכם לנהוג בבטחה, כך שלא תסכנו לא את עצמכם ולא את הסובבים אתכם, השאירו את הרכב בחניה, הזמינו מונית או השתמשו בתחבורה ציבורית.