נפילה קטנה בגיל צעיר יותר היא דבר שלרוב מסתכם ללא כל טראומה לגוף אך בגיל השלישי, כל נפילה, אפילו הקטנה ביותר, יכולה לגרום לפציעה עם השפעות ארוכות טווח ובעלת אופי משנה חיים.
מהן הסכנות בנפילה בגיל מבוגר
ישנן הרבה סיבות שיכולות לגרום לנפילה בגיל השלישי. זהו גיל בו מערכות הגוף נחלשות, תגובות הגוף אינן מהירות כפי שהיו וכן כושר הראיה והשמיעה הולך ומתדרדר. כמו כן מחלות רקע שונות כגון סוכרת, מחלות לב, בעיות בבלוטת התריס, פגיעות עצביות, בעיות במערכת כלי הדם וכדומה, יכולות להשפיע לרעה על היציבות. גם תרופות שונות יכולות לגרום לסחרור, ישנוניות, ערנות פחותה, וזה לכשעצמו גם יכול לגרום לנפילה.
כאשר מתרחשת נפילה בגיל מבוגר, הסכנה העיקרית היא של שברים באזורים שונים בגוף. כל שבר בגיל זה משנה חיים ואפילו יכול לסכן אותם. בנוסף, כושר הריפוי בגיל זה גם הוא ירוד ולוקח הרבה יותר זמן לשברים להתאחות. שברים בפלג גוף תחתון יכולים להוביל למצב של ריתוק למיטה לתקופה ממושכת, דבר שלעצמו מלווה בסכנות לא מעטות.
מניעת נפילות בסביבת הבית
חשוב לבדוק את כל סביבת הבית ולבטל כל מכשול שיכול לגרום לכם ליפול כגון: שטיחים שניתן להיתקל בהם או שתחתיתם חלקה ולכן הם מחליקים על הרצפה, מעברים עמוסים, רטיבות ועוד. הימנעו מתנועה בבית עם גרביים בלבד או עם נעליים שלא אוחזות היטב את כף הרגל. הרכיבו משקפיים כדי לראות היטב את הסביבה, ודאגו לתאורה מספקת כדי לבטל אזורים חשוכים כמו לדוגמה במסדרון. הימנעו ממעברים מהירים בין שכיבה לישיבה ובין ישיבה לעמידה. במידת הצורך, השתמשו בעזרי הליכה, מקל, הליכון וכדומה על מנת לאפשר לעצמכם יציבה בטוחה. ניתן גם להרכיב ידיות אחיזה במקומות בעייתים כגון מסדרונות, מדרגות, חדר אמבטיה ושירותים. באמבטיה ובמקלחון, השתמשו במדבקות למניעת החלקה ואם ניתן הציבו כיסא יציב במקלחון.
מניעת נפילות מחוץ לבית
מחוץ לבית אין לכם כלל שליטה על המכשולים שבדרך כפי שניתן לשפר בבית. לכן כאן חשוב ביותר להיות ערניים כפליים כאשר מתניידים מחוץ לבית. תמיד לנעול נעליים סגורות נוחות שלא מחליקות. אם אתם משתמשים במכשיר שמיעה או משקפיים, תמיד להרכיב אותם כאשר אתם מחוץ לבית. חוסר יכולת להבחין בסביבה או לא לשמוע למשל מכונית מתקרבת ואז להיבהל, יכולים להסתכם בנפילה. במידה ואתם לוקחים תרופות שיכולות להשפיע על הערנות שלכם או היציבות שלכם, תכננו את היציאה כאשר התופעה חולפת או פחות חזקה. כמובן שיש להימנע גם משתיית משקאות חריפים לפני היציאה מהבית. אם אתם משתמשים בעזר הליכה כלשהו, קחו אותו אתכם והשתמשו בו.
יש לבחון היטב כל מעבר ודרך לפני שאתם מתחילים להתנייד בהם – האם הדרך פנויה, ישרה ויציבה? מהי מידת העומס בדרך? הרבה הולכי רגל, קורקינטים, ילדים רצים, כלי רכב ועוד? האם תוכלו לעבור שם בבטחה? במידה ואתם חשים לא בטוחים או חלילה לא מרגישים טוב, תמיד לבקש עזרה מיידית. אל תנסו להיות גיבורים. במידה ודרך כלשהי נראית מאתגרת מדי או מסוכנת עבורכם, נסו לעקוף אותה או לבקש ליווי של אדם אחד.
שיפור הניידות והיציבה
אמנם מערכות הגוף נחלשות עם הגיל, אבל ניתן בהחלט להאט את השינוי. חשוב לשמור, במסגרת היכולת שלכם, על פעילות גופנית סדורה. ניתן לבצע פעילות לבד או בקבוצה. קיימות קבוצות רבות עם טכניקות פעילות שונות וללא ספק אחת מהן לפחות תתאים לכם. פעילות גופנית תסייע בחיזוק השרירים שלכם, תעזור בשמירה על גמישות המפרקים והגידים וגם תאט את איבוד מסת העצם. חשוב כמובן להתייעץ עם הרופא שלכם על מנת לוודא מה מותר לכם לעשות וגם לוודא שהתרופות שלכם מותאמות או אולי צריכות התאמה כדי לשמור עליכם במצב הטוב ביותר מבלי לסבול מתופעות לוואי מגבילות. בדקו את השמיעה שלכם ואת הראייה שלכם באופן סדיר והתאימו מכשירים ומשקפיים במידה וחל שינוי.
דאגו לשתות מים בצורה מספקת, לישון טוב לשמור על מצב רוח טוב. נכון שלהזדקן הוא תהליך מאתגר, אך עם קצת רצון מצדכם, תוכלו לא רק למנוע סכנות מיותרות אלא אף לשפר את רמת החיים שלכם ולהמשיך ליהנות שנים רבות מאוד.