לקראת מעבר לבית
דיור מוגן, מומלץ לעשות חשיבה מעמיקה לגבי הריהוט אותו מעבירים לדירה החדשה. לא רק שהדירה החדשה בדרך כלל תהיה קטנה יותר מהדירה בה גרתם, גם הצרכים שלכם השתנו ואף חלו שינויים פיזיים בגופכם שדורשים התארגנות מחדש.
אז מה צריך לקחת בחשבון? איך בוחרים ריהוט וציוד חדש שיתאים לכם? על זאת ועוד – במאמר הבא.
אילו שינויים גופניים מתרחשים בגיל מבוגר?
אמנם קצב הזדקנות הגוף שונה אצל כל אדם ואדם, אך השינויים קורים ואי אפשר להתעלם מהם:
- מערכות פנימיות של הגוף – מערכות הגוף השונות כגון מערכת העיכול, מערכת הלב והנשימה וכדומה, עם הזמן מאטות את פעילותן וכך הולכות ונחלשות.
- מערכת העצבים – ירידה בתפקוד מערכת העצבים יכולה לפגוע במהירות התגובה שלכם ולחשוף אתכם לסכנות בזמן נהיגה וכדומה.
- מערכת השלד והעצמות – זוהי מערכת חשובה מאוד שכן היא מחזיקה את הגוף כולו. כאשר השלד והעצמות נחלשים נוצרות בעיות של יציבה וכן סכנה גדולה יותר לשברים, כמו לדוגמה במחלת האוסטאופורוזיס.
- המערכת החיסונית – כאשר המערכת החיסונית מתדרדרת נוצר קושי להחלים ממחלות, אפילו הפשוטות ביותר, והגוף הופך רגיש יותר לזיהומים וסיכונים ללקות במחלות חמורות יותר.
- מערכת החושים – החושים החשובים ביותר שהם הבסיס לתפקוד היום-יומי שלכם הולכים ונחלשים. חושי השמיעה, הטעם, המישוש והראיה כבר אינם כפי שהיו ומצב זה טומן בחובו לא מעט סכנות – נפילות, חוסר רצון לאכול ועוד.
- שינויים אסתטיים – שיער לבן, התקמטות העור, אובדן גובה, שינויים במשקל הגוף ועוד.
חלק מהשינויים ישפיעו מאוד על חיי היום-יום שלכם ועל התפקוד במרחב, ויש כאלה שאף עלולים לסכן אתכם, ולכן יש להתאים את מרחב המחייה שלכם בהקדם, ואם אתם עוברים לבית דיור מוגן – תוכלו לבחור רהיטים חדשים שיאפשרו לכם חיים נוחים ובטוחים יותר.
איך לרהט דירה בבית דיור מוגן
במעבר לדיור מוגן, ישנם כמה אלמנטים הקיימים כבר בדירה שתקבלו, כגון מעקות בטיחות במקלחת, פתחים רחבים וכדומה. לגבי הריהוט – אתם בוחרים מה להביא אתכם. הנה סקירה של סוגי הריהוט השונים עם דגש על מה צריך לתת את הדעת:
- מיטה – רוחב המיטה הוא דבר שנתון לבחירתכם וזאת על פי הנוחות שלכם וצורת השינה שלכם. אם אתם חיים לבד, אולי כדאי לשקול לרכוש מיטה ברוחב של 1.2 מ', מה שישאיר לכם עוד מקום בחדר השינה, במקום מיטה זוגית מלא שאין בה כל כך צורך. גובה המיטה זה כבר סיפור אחר – כאשר אתם קמים מהמיטה בבוקר או מתיישבים עליה לצורך מסוים, אתם צריכים להיות יציבים וששתי רגליכם יגעו ברצפה במלואן, וזאת כאשר אתם יושבים בצורה מלאה על המיטה עם הישבן והירכיים.
- פינת אוכל – פינת האוכל צריכה להיות מותאמת לגובה שלכם, הן מבחינת השולחן והן מבחינת הכיסאות. שני האלמנטים צריכים להיות יציבים ומחומרים חזקים ועמידים (לא מומלץ שולחן זכוכית לדוגמה). הכיסא צריך לעמוד על 4 רגליים עם רווח גדול ביניהן (לא מומלצים כסאות בר שעומדים על רגל אחת או 4 רגליים עם רווח קטן ביניהן).
- סלון – הספות והכורסאות צריכות להתאים לגובה שלכם ולנוחות שלכם. שימו לב שעומק הספה \ כורסה לא יהיה עמוק מדי, וזאת על מנת שתהיה לגב שלכם תמיכה טובה ושתוכלו להישען אחורה בנוחות. אם יש לכם כורסה שאתם רגילים אליה מהבית הקודם ואינכם מעוניינים לוותר עליה, תוכלו להחליף בה את כרית הישיבה ולרפדה מחדש, כמובן שכל עוד היא מתאימה לכם מבחינת הגובה.
- מטבח – את חלקי המטבח התאימו לצרכים שלכם – גובה משטח העבודה צריך להיות לכם נוח, בקשו להרכיב מגירות במקום ארונות במקומות שניתן (כך הכל יהיה בשליפה קלה ובלי צורך להתכופף הרבה כדי להגיע לנבכי הארון), השתדלו להימנע מארונות עליונים כדי שלא תצטרכו לטפס או להימתח מדי על מנת להוציא דברים.
- ארון בגדים – גם בארון הבגדים ניתן להתקין מגירות פנימיות לנוחות שליפה. את מוט התליה בקשו שיתקינו לכם בגובה כזה שיאפשר לכם להוריד את הבגדים התלויים על קולבים בקלות.
באופן כללי, אפשר להתייעץ עם פיזיותרפיסט המתמחה בעבודה עם קשישים, שיסייע לכם בהתאמת גובה הרהיטים.
טיפים לריהוט דירה בבית דיור מוגן
כבר בתהליך בחירת הרהיטים, בדקו את מידות החדרים והחללים כדי שתוכלו לוודא שהרהיטים מתאימים למרחב. כדאי להתייעץ עם מעצבת פנים או אדריכלית כדי שתסייע לכם לתכנן את מרחב הדירה באופן המיטבי – חשוב לשמור על מרווח מספיק בין הרהיטים ובמעברים בין החדרים והחללים השונים.
עוד מומלץ לתכנן גם ארונות אחסון פרקטיים כדי שלא תמצאו את עצמכם עם חפצים רבים שאין להם מקום, ואז הם עלולים להפריע לכם תוך כדי תנועה בדירה.
טיפ נוסף – ברחבי הדירה פזורים לחצני מצוקה למקרי חירום – שימו לב בתכנון הדירה שהרהיטים אינם מסתירים את לחצני המצוקה באף אחד מהחדרים.
אנו מאחלים לכם מעבר קל ובהצלחה!